A kormány tényleg elvenné a közalkalmazotti státuszt a kulturális szférában, benyújtották a törvényjavaslatot

2020. április 15., 10:05

Szerző:

Megjelent a folyamatban lévő törvényjavaslatok között a „kulturális intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyának átalakulásáról, valamint egyes kulturális tárgyú törvények módosításáról” c. jogszabály, amivel megszüntetnék a kulturális szférában dolgozók közalkalmazotti státuszát - írja a hvg.hu.

A módosítót kedd éjjel 11 előtt nem sokkal töltötték fel a parlamenti honlapra, benyújtója Semjén Zsolt, előadója pedig Kásler Miklós. Bevezetőjében az áll, hogy az Országgyűlés az állami és az önkormányzati közszolgáltatások hatékonyabb ellátása, a közszolgáltatások ellátására foglalkoztatottak jogviszonyainak a közszolgáltatás jellegéhez és tartalmához igazodó differenciálása, továbbá munkájának anyagi elismerése elősegítése, illetőleg a kulturális közszolgáltatások kiszélesítése és azoknak a 21. századi követelményeknek való megfelelése érdekében alkotja ezt a jogszabályt, de ezzel valójában

november 1-től megszűnik a kulturális szférában dolgozók közalkalmazotti státusza.

Kásler Miklós, az Emmi miniszterjelöltjének bizottsági megh Kásler Miklós
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete április 9-én kapott levelet az Emberi Erőforrások Minisztériumától, amiben azt kérték tőlük, hogy április 14-éig küldjék el az észrevételeiket, vagyis gyakorlatilag a húsvéti hosszú hétvége állt előttük a véleményalkotásra. A javaslat kiterjed a levéltárakra, nyilvános könyvtárakra, muzeális intézményekre és előadó-művészeti szervezetekre. Ugyanakkor

nem vonatkozik a kormány által létrehozott VERITAS Történetkutató Intézetre, mert az intézet kutatói feladatokat is végez.

A munkáltatónak július 1-ig kell tájékoztatnia a közalkalmazottat a jogviszony átalakulásáról, majd július 15-ig új ajánlatot kell tennie. A munkabér nem lehet alacsonyabb annál, amekkora összegre „közalkalmazott illetményként – ideértve a fizetési osztály és a fizetési fokozat szerint megállapított illetményt, az illetménykiegészítést, az illetménypótlékot és a rendszeres keresetkiegészítést – 2020. október 31-én jogosult lenne”. A szerződést október 31-ig kellene megkötni.

A módosítás szerint június 1-től egyáltalán nem is lehetne új közalkalmazottakat felvenni ezekbe az intézményekbe.

A minisztérium szerint előnyös a közalkalmazottak jogviszonyváltása, a szakszervezet azonban arra kérte Kövér László házelnököt, ne most lépjék ezt meg. Hiába, a javaslatot benyújtották.

Annak általános indoklásában pedig az szerepel, az elmúlt közel 30 év alatt bekövetkezett, a munka világát érintő változások következtében a kulturális ágazat dolgozóinak közalkalmazotti jogviszonyának munkaviszonnyá alakítása.

 

19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.