A kormány még azt is titkolja, mit javasolt Magyarországnak a korrupcióellenes testület

2018. május 4., 08:01

Szerző:

Fehéroroszország és Magyarország nem járult hozzá, hogy a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) korrupcióellenes testülete közzétegye az útmutatásainak végrehajtásáról készült országértékelést – írja a Népszava.

A Korrupció Ellenes Államok Csoportja (angol rövidítése: GRECO) azt vizsgálta, hogy az ET tagállamai milyen intézkedésekkel igyekeznek megelőzni a korrupciót az országgyűlési képviselők, a bírák és az ügyészek körében.

A tavaly lezárult vizsgálat során a szakértők megállapították, hogy Magyarország – másik nyolc európai állammal egyetemben – nem hajtotta végre az érintett csoport esetében a visszaélések, megvesztegetések megelőzésére vonatkozó GRECO ajánlásokat. Hogy az illetékes magyar szervek pontosan mit és hogyan nem teljesítettek, az titok.

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője ugyan idén februárban hivatalos levélben kikérte a dokumentumot Trócsányi László igazságügyi minisztertől, de mostanáig nem kapott választ.

Azt tudjuk, hogy 2015-ös jelentésében a testület mit javasolt a budapesti döntéshozóknak. Többek között felhívta a figyelmüket arra, hogy ki kell dolgozni és el kell fogadni a parlamenti képviselők magatartási kódexét. Szükségesnek ítélte továbbá az Országos Bírósági Hivatal elnökét megillető jogkörök felülvizsgálatát, és a Legfőbb Ügyész hivatali idejének lehetséges meghosszabbítására vonatkozó szabályok megváltoztatását.