A kormány két nappal a határozat közzététele után akart egyeztetni a szakszervezetekkel a kirúgásokról

2018. november 7., 17:55

Szerző:

A kormány október 30-án és 31-én tervezett egyeztetni a szakszervezetekkel a központi közigazgatásban elrendelt leépítésről. Úgy, hogy két nappal korábban, október 29-én jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányhatározat a kötelező létszámcsökkentésről, amely mindössze két napot hagyott a végrehajtásra. Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének elnöke azt nyilatkozta a Világgazdaságnak, hogy az egyeztetés még így sem történt meg, holott ezt törvény írja elő.

A leépítések gyorsan meg is kezdődtek, a minisztériumokban és háttérintézményeikben minden érintett megkapta felmondását. Összesen 6810 embert rúgnak ki. A minisztériumokban 2600 munkahelyet kell megszüntetni, a háttérintézményekben pedig 4210-et.

A tárcák köztisztviselőire két hónapos felmondási idő vonatkozik, ennek a felére fel kell menteni őket a munkavégzés alól, a másik felére csak felmenthetők.

A leépítés nemcsak köztisztviselőket érint, hanem például sofőröket, technikusokat is. Boros Péterné információi szerint a köztisztviselők esetében van olyan osztály, ahol a dolgozók több mint 40 százalékának megszűnik a munkaviszonya.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter nemrég Harangozó Tamás szocialista képviselő írásbeli kérdésére válaszolva azt mondta, hogy körülbelül 18 százalékos lesz a státuszok számának csökkentése a központi kormányzatban. Tekintettel arra, hogy a státuszok 9-10 százaléka a minisztériumokban betöltetlen volt, ez a gyakorlatban mintegy 1200-1300 minisztériumi dolgozó elbocsátását jelenti.

Kormányinfó
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

2024. április 20., 10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

2024. április 19., 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

2024. április 19., 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.