A kormány gyakorlatilag betiltotta a genderszakot Magyarországon

2018. augusztus 10. 08:42 - szerző: 168 Óra

A hét elején alig 24 órát kaptak az egyetemek arra, hogy véleményezzék az Emmi és az igazságügyi tárca rendeletmódosító előterjesztését, amelynek egy pontja kimondja: a jövőben nem indulhat képzés a társadalmi nemek tanulmánya szakon, amit leginkább genderszakként emlegetnek.

hvg.hu értesülései szerint

mindez akkor történt, amikor az egyetemeken általános szabadságolás, lényegében leállás van. 

A módosítás két egyetemet érint Magyarországon, ilyen szakon ugyanis mesterképzés csak az ELTE-n, illetve a CEU-n van. Utóbbinál a rendelet a magyar diplomát adó képzésre vonatkozik, az amerikaira nyilvánvalóan nem. Ez tehát azt jelenti, hogy amennyiben végső formát nyer és hivatalosssá válik a rendelet, úgy Magyarországon magyarul nem lehet részt venni ilyen képzésen, illetve magyar diplomát nem lehet szerezni a társadalmi nemek tudományából.

A gender studies képzés szálka a kormány szemében. A szak tavalyi indulásakor a KDNP ifjúsági szervezetének elnöke, Nacsa Lőrinc  felesleges,romboló luxusnak nevezte a szakot és Rétvári Bence, az Emmi akkori államtitkára is kifakadt már a képzésre. Szerinte annak tartalma szemben áll mindazzal, amit a kormány értékvilága az emberről vall. Ezt a magyarul amúgy értelmetlen mondatot nem fejtette ki bővebben, pedig a szak a magyar társadalom súlyos problémáival – többek között a nemek közti, a háztartásban, a munkaerőpiacon, a közéletben, a társadalmi elvárásokban fennálló egyenlőtlenségekkel – foglalkozik, nem pedig a férfiak és a nők közti biológiai különbségek megszüntetésével.