A kőbányai önkormányzat leszavazta a lakókat, épülhet a kerítés a Hős utcai gettó köré

2018. október 26., 11:15

Szerző:

Zárt ülésen csütörtök délután elfogadta a Hős utcai társasház közgyűlésének önkormányzati többsége, hogy kerítés épüljön az elgettósodott tömb köré – írja a Népszava.

A csütörtöki gyűlésre senkit nem engedtek be a lakástulajdonosokon és az önkormányzat képviselőin kívül, a portás mellett négy biztonsági őr ügyelt erre.

A közös képviseletet ellátó Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. által összehívott gyűlésen a 130 lakástulajdonos közül körülbelül húszan vettek részt. Arról kellett dönteni, hogy épüljön-e három méteres kerítés az elgettósodott lakótelep köré.

A kőbányai önkormányzat tervei szerint azonban nemcsak kerítés épülne, de 24 órás biztonsági szolgálat végezné a lakók és ismerőseik beléptetését. Az intézkedés 131 millió forintba kerülne, és a tervek szerint jövő év decemberéig végeznek a lakások kiürítésével.

Fotó: Bazánth Ivola

A 15/A és 15/B szám alatti társasházakat már korábban bontásra ítélték, helyükre sportkomplexum épülne. A lakók kártalanítására és a tartozások kifizetésére 2,1 milliárd forintos állami támogatást kapott a kerület. Az önkormányzat korábban tett árajánlatokat a lakóknak, lakásonként 3-3,5 millió forint értékben. A Hős utcai lakókat segítő Kontúr Egyesület szerint azonban ennyiből egyik lakó sem tudna új lakást vásárolni, többségük a hajléktalanság veszélyzónájába kerülne.

A közgyűlésen végül önkormányzati többséggel elfogadták a kerítésépítésről szóló határozatot. Az Egyesület szerint ez törvénysértő volt, mivel a társasházi törvény értelmében egy ilyen költséges beruházás a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásnak számít, ezért egyhangú döntésre lett volna szükség az ügyben. Ha az önkormányzat nem lép vissza a határozatban foglaltak megvalósításától, a lakók perre mennek.

A lap azt írja egy kimutatás alapján, hogy Kőbánya önkormányzata hiába rendelkezik 56 százalékos többségi tulajdonnal a Hős utcai ingatlanokban, a közös költséget nem szereti fizetni a testület. A dokumentum szerint 2017-ben a magántulajdonosok 9,1 millió forintnyi közös költséget fizettek, míg az önkormányzat 7,6 milliót. A ház felújítási alapjában még alacsonyabb részt vállalt az önkormányzat. Míg a lakók befizettek mintegy 700 ezret, Kőbánya semmit nem adott hozzá, pedig a költségtervek szerint havi 152 ezer forintot kellett volna fizetnie.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.