A Jobbik nélküli összefogással van a legtöbb esélye az ellenzéki pártoknak Budapesten

2019. március 26. 11:59 - szerző: 168 Óra

A Republikon Intézet elemzése szerint a 2019-es önkormányzati választásokon Budapesten legyőzhető a Fidesz. Nem csak a főpolgármesteri, hanem a kerületi polgármesteri versenyeket nyerhetik meg az ellenzéki pártok összefogással. Az viszont nem mindegy, hogy melyik pártok fognak össze – írja a hvg.hu.

A Republikon azt vizsgálta, hogy melyik kerületben esélyes az ellenzék ősszel.

Álláspontjuk szerint az ellenzéki győzelemhez nem elég megnyerni a főpolgármester-választást, a Fővárosi Közgyűlésben csak úgy lesz ellenzéki többség, ha a kerületek nagyobb hányadában is ellenzéki jelölt győz. A Fővárosi Közgyűlés 33 tagjából ugyanis 23-at a kerületi polgármesterek adnak.

Állításukat egyrészt arra alapozzák, hogy tavaly áprilisban az országgyűlési választásokon a Fidesz egyik fővárosi kerületben sem szerzett abszolút többséget. Legerősebb kerületében is csak 43 százalékot ért el. Másrészt a kormánypártok jellemzően gyengébbek Budapesten, mint országosan.

A közvélemény-kutatók szerint a fővárosban egy csak baloldali, liberális pártok között létrejövő együttműködéssel érhető el ellenzéki siker. A Jobbik népszerűsége ugyanis Budapesten jóval az országos átlag alatt van, és saját főpolgármester-jelölt hiányában a párt szimpatizánsai a balliberális jelölt helyett feltehetően inkább Tarlósra szavaznának.

A Republikon felmérésében a kerületeket három csoportra osztotta.

  • Az ellenzék számára esélyes kerületek, ebből 11-et azonosítottak: VI., VII., IX., XIII., XIV., XV., XVIII., XIX., XX., XI., XIII. kerület.
  • Olyan kerületek, amelyekben a kormánypártoknak és az ellenzéknek egyaránt megvan az esélye a győzelemre: II., III., IV., VIII., X., XI., XXII. kerület.
  • Az ellenzék számára nehezen nyerhető kerületek: I., V., XII., XVI., XVII. kerület.