A Jobbik elnöke rendet rak a pártban

A jobboldali pártban több ultraradikálist eltávolítanak a vezetésből. Vona Gábor, a Jobbik elnöke nem tudja jobbról megelőzni Orbán Viktor miniszterelnököt. Most új stratégián gondolkodik – írja Gregor Mayer a Der Standardban.

2016. április 25., 17:24

Vona Gábor, a jobboldali radikális magyar párt, a Jobbik elnöke, a múlt hét végén megerősítette azt a döntését, hogy a párt elnökségéből el kell távolítani a legszélsőségesebb szárny három képviselőjét. A következő pártkongresszuson elnöki vétóval akarja megakadályozni Novák Előd, Szávay István és Apáti István eddigi alelnökök jelölését. „A Jobbik csak akkor nyerheti meg a 2018-as választásokat, ha vezetése egy irányba húz. Jelenleg nem egészen ez a helyzet” – mondta Vona Budapesten.
A szélsőjobboldalinak és antiszemitának tartott párt ultraradikális csoportjaiban főképpen Novák számít vezéralaknak, aki korábban egy tüntetésen már nyilvánosan elégetett egy EU-s zászlót. Állítólag ő irányítja a háttérből a kuruc.info internetes portált, amely nyíltan neonáci propagandát folytat.
„Kedélyeskedő irányvonal” két éve
Vona pártelnök már a 2014-es parlamenti választások előtt meghirdette a „kedélyeskedő irányvonalat”. Aranyos kutyakölykökkel fényképeztette magát, és valamelyest visszafogta az egyébként radikális retorikáját.
Valójában azonban a párt nem jut előbbre: a közvélemény-kutatások szerint jelenleg a szocialistákkal hadakozik a második helyért. A jobboldali populista Orbán Viktor kormányon levő pártjához, a Fideszhez azonban nem tudott felzárkózni. A Fidesz általában kétszer annyi szavazatot kap.
Ez első sorban annak a következménye, hogy Orbán miniszterelnök számos kérdésben maga is radikális politikát folytat. Határkerítésekkel és a menekültek menedékjogának tényleges leépítésével elszigeteli országát. A középületekről száműzi az EU-s zászlókat, és eközben – javarészt EU-s pénzekkel – kiszélesíti a politikai játékterét.
Jobbról nincs előzés
Vona felismerte, hogy nem tudja jobbról megelőzni Orbánt, de okozhat neki néhány kellemetlenséget. Novák és hasonszőrű társainak a félreállítása sem jelenti a végleges szakítást az ultraradikálisokkal. A helyükre ugyanis vidéki polgármesterek lépnek majd, akik a menekültekre uszítják a polgári önvédelmi erőiket, és zaklatják a romákat és a szegényeket. Politikusok, akik a gyakorlatban bizonyítják radikalizmusukat. ( Der Standard, Gregor Mayer 2016.04.25.)
Fordította: dr. Gonda László

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.