A honvédség „katonai csapatszállító" gépeivel sem repül olcsóbban Orbán

2018. augusztus 11. 09:22 - szerző: 168 Óra

Fejenként 215 ezer, illetve 140 ezer forintért repült Orbán Viktor miniszterelnök és kísérete a közelmúltban a Honvédelmi Minisztérium által nemrégiben beszerzett Airbus A319-es gépen, előbb Tel Avivba, majd Montenegróba – írja a Népszava

A tárca a közérdekű adatkérésére adott válaszában nem részletezte, hogy ezt az összeget pontosan miként számolták ki, milyen tételeket vettek alapul, és azt sem, melyik utazás mennyibe került összesen. Annyi azonban kiderült: a fogadkozások ellenére nem lettek olcsóbbak a kormányzati repülések. Lázár János egy tavalyi Kormányinfón még azt mondta: ha a kormány venne saját gépet, akkor sokkal olcsóbban jönne ki, mintha bérelnének vagy repülőjegyet vennének.

A repülőkkel kapcsolatban persze kiderült, amit Lázár és Simicskó István volt honvédelmi miniszter korábbi buzgó bizonykodása ellenére mindenki pontosan tudott, nevezetesen, hogy a „katonai csapatszállító" gépnek vásárolt Airbusok bizony kormánygépként is fognak működni. A HM mostani válaszából ugyanis kiderült: két Airbus hazai üzembeállítása óta a gépek mindössze 200 órát repültek, ebből öt alkalommal, összesen 23 órában szállítottak állami vezetőket.

Hasonló feladatokat láthat majd el a honvédség legújabb szerzeménye, a Dassault Falcon 7X típusú üzleti repülőgép (bussines jet). Hivatalosan futár- és felderítőgépnek fogják használni, de ez a tipikus hosszabb utakra használt luxusgép. Ilyen például a francia elnöki gép (mivel francia gyártmány), és ebbe a típuscsaládba tartozik az a Dassault Falcon 900EX is, amelyet Csányi Sándor használt üzleti repülőgépként, és amelyet, az Orbán-, illetve a Gyurcsány-kormány is bérelt az OTP elnök-vezérigazgatójától.