A határérték 10 ezerszeresét mérték a rákkeltő anyaggal szennyezett talajban Garén

2019. január 11., 10:46

Szerző:

A mai napig erősen szennyezett a talaj a csődbe ment Budapesti Vegyiművek hidasi és garéi telephelyén – számolt be a Greenpeace tájékoztatása nyomán az Inforádió.

A Greenpeace adatokat kért a Baranya megyei kormányhivataltól, az viszont megtagadta az adatközlést. A környezetvédő szervezet perrel szerezte meg az adatokat. Így derült ki, hogy Garé térségében, egy 2015-ös mérés során a talajra megadott határérték több mint 28 ezerszeresét találták halogénezett aromás szénhidrogénekből.

Rákkeltő mérgekből a határérték 5-10 ezerszeresét tartalmazza a talaj és a talajvíz is, ami a Greenpeace szerint szennyezi Bonyhád vízbázisát, és veszélyes a 200 méterre lévő Bosta-patakra is. Bár a mérgező és rákkeltő dioxinok jelenlétét mostanában nem is mérték a talajvízben, de korábbi mérések szerint ezek is jelen vannak.

2024. április 23., 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.