A hatalom ellenőrzését ígéri a Momentum a váratlan EP-választási siker után

Átveszik és továbbviszik Paks 2. ügyét, miután Jávor Benedek nem jutott be – mondta Cseh Katalin.

2019. május 27., 00:55

Szerző:

330 ezer szavazat, 9,92 százalék, 2 mandátum, 53 százalék Fidesz – ezekről a számokról beszélt a vasárnapi magyarországi EP-választást értékelő beszédében Fekete-Győr András a Momentum történelmi sikere kapcsán.

Fotó: Merész Márton

A párt elnöke hangsúlyozta, feladat mostantól az, hogy a Momentum magyar egészségügy, oktatás és megélhetés pártjává váljon. Csaknem megháromszorozták a korábbi támogatói bázisukat, egyre többen nyitottak az elképzeléseik iránt, de alázatosaknak kell maradniuk, mert nem nyertek, a vasárnap az ünneplésé, 

a Fidesz azonban továbbra is 53 százalékot tud elérni,

a miniszterelnököt még mindig Orbán Viktornak hívják. Bár a vasárnap az ünneplésé, bőven van még teendő, ennek részleteibe Cseh Katalin, az párt EP-listavezetője, immár EP-képviselő beszélt. Ő felidézte, hogy a Momentum eddig is igyekezett a rendelkezésére álló erőforrásokkal kontrollálni az Orbán-kormányt. Ilyen volt a budapesti olimpiáról szóló népszavazási kampányt, valamint a közmédia tevékenysége elleni tüntetések és akciók is. A jövőben azonban kiszélesednek a lehetőségeik.

– Képzeljétek el, mire lehetünk képesek, hogy már kikérhetjük az állami szerződéseket, tanumányokat

– említett egy példát Cseh Katalin, milyen módszerekkel ellenőriznék az Orbán-kormány működését.

Fotó: Merész Márton

Donáth Anna, a párt másik EP-képviselői mandátumot szerző politikusa arról beszélt, hogy a Fidesz leváltása érdekében eddig elvégzett munkánál tízszer többet kell tenniük a változásért, ezért fognak dolgozni. Kiemelte, hogy a pártjuk megőrizte közösségi jellegét az indulás óta, és továbbra is várják azokat, akik egy új politikai kultúrában szeretnének élni.

Fotó: Merész Márton

A beszédet követő sajtótájékoztatón Cseh Katalin a 168 Óra kérdésére elmondta, hogy sajnálják, hogy Jávor Benedek (Párbeszéd) nem szerzett ismét mandátumot az Európai Parlamentben, aki eddig a paksi bővítés ügyével foglalkozott. – Átvesszük tőle és továbbvisszük Paks 2. ügyét – mondta, hangsúlyozva, hogy az LMP és Jávor kiesésével is lesz zöld gondolkodású párt az EP-ben, amely kiemelten foglalkozik a globális környezeti kihívásokkal.

– Nem az MSZP-től, hanem a Fidesztől vettünk el mandátumot

– egyértelműsítette a sajtó kérdésére Fekete-Győr András pártelnök. Kiegészítésként elmondta, hogy ők mozgósítottak, elnyerték az emberek bizalmát, ami a pártnak meghozta az eredményt.

Fotó: Merész Márton

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.