A hatalmas adósságot felhalmozó állami kukaholding volt vezérigazgató-helyettese lett a Zöld Híd Kft. ügyvezetője

2019. április 18., 13:59

Szerző:

Megtartotta első ülését a Zöld Híd B.I.G.G. Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-t tulajdonló önkormányzati társulás, amelyen Hajnal Zsolt Andrást választották a cég ügyvezető igazgatójának – közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint kilencvenegy település vezetője vett részt az Észak-Kelet Pest és Nyugat-Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás taggyűlésén, amelyet szerdán tartottak.

Az új igazgató az elmúlt évtizedekben vezetőként több fővárosi nagyberuházásban, köztisztasági rendszerek üzemeltetésében, hulladékhasznosító mű létrehozásában is részt vett.

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nél (NHKV) szakmai vezetőként és vezérigazgató-helyettesként is dolgozott. Annál az állami kukaholdingnál, amely két év alatt 9 milliárdos veszteséget termelt, és amelynek vezetőségét a 2017-es megkésve leadott mérleg leadása után kirúgták

A korábbi elnök, Gémesi György kifogásolta a 2018-as és a 2019-es költségvetéssel kapcsolatos beszámolót. A gödöllői polgármester szerint elnöksége idején nem kapta meg azt a támogatást, amely a megfelelő finanszírozáshoz szükséges.

A 116 települést (113 önkormányzatot) ellátó társulás elnöke, Fördős Attila elmondta, a korábbi elnök az összehasonlításában egy teljes gazdasági évet hasonlított össze egy háromnegyed évi következő évvel, így a finanszírozás különbsége döntően ebből adódott.

Fotó: Bazánth Ivola

A további hiányosságok között megemlítették, hogy korábban elégtelen volt az adatszolgáltatás, nem volt önköltségi számítást és a kontrolling.

E hiányosságok miatt a nemzeti hulladékgazdálkodási társaság 881 millió forint túlfinanszírozást mutatott ki a szolgáltatást végző társulás cégénél.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere tavaly lemondott a Kft.-t tulajdonló társulás elnöki posztjáról.

Az ügy előzménye, hogy a Zöld Híd leállította az ellátási körzetéhez tartozó 116 településen a szemétszállítást, mert nem kapta meg a neki járó pénzt az NHKV-tól. A katasztrófavédelem október 31-én átvette a területen a szemétszállítás irányítását, erre a központi költségvetésből a gigantikus hiánnyal rendelkező kukaholding újra meg is kapta a pénzt, ám az érdemi rendteremtés helyett a Zöld Híd megfelelőségi elismerését vonta inkább meg.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.