A hajléktalanokat segítő civileket vegzálja az ÁSZ

2018. október 12. 08:47 - szerző: 168 Óra

Ellenőrzést indított az Állami Számvevőszék több olyan szervezetnél, amely a hajléktalanokat segíti – értesült a Népszava. A portál információi szerint az ÁSZ a héten küldte el az adatbekérő levelét, amire a civileknek öt munkanapon belül kell válaszolniuk.

Hétfőtől lesznek hatályosak az új szabályok, miszerint tilos lesz életvitelszerűen a közterületen tartózkodni. A rendőrség nagyszabású razziával készül a törvény végrehajtatására.

Fotó: Bazánth Ivola

A Népszava megkérdezte az ÁSZ-t arról, hogy miért most rendelték el a vizsgálatot. A hatóság annyit közölt, hogy az ellenőrzéseket előre meghatározott féléves ellenőrzési terv, a nemzetközi standardokat irányadónak tekintő módszertan és program alapján végzi. 

A portál azt írja, hogy egyelőre nem tudni, milyen akcióval készül a rendőrség, de várhatóan a szem előtt lévő, belső területekről fogják kiszorítani a hajléktalanokat.

Szerda óta a rendőrök szórólapokat osztogatnak az utcán élőknek a jövő héten rájuk váró változásokról. Ebben leírják, hogy hétfőtől a rendőrök felszólíthatják a hajléktalanokat a közterületen való életvitelszerű tartózkodás tilalmára, majd ha a fedél nélküli nem hagyja el a helyszínt, vagy kilencven napon belül négyszer is fel kell szólítani, úgy negyedjére előállítják és szabálysértési eljárást indítanak ellene. Ezután figyelmeztetés, közérdekű munka vagy elzárás szabható ki.

A szórólapon a menhelyek diszpécsereinek telefonszámai mellett olyan tanácsok is szerepelnek, hogy „az utca ne legyen a lakása”, „a közterületet rendeltetésszerűen használja”, vagy hogy „előzzük meg közösen, hogy szabálysértés elkövetője legyen.”