Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

A Gazdasági Versenyhivatal volt elnöke szerint Mészáros Lőrinc nem versenyez senkivel, hanem az ő kegyeiért versenyeznek a cégek

2019. május 23. 14:33 - szerző: 168 Óra

Keményen bírálta a Gazdasági Versenyhivatal volt elnöke, Nagy Zoltán a magyar gazdasági környezetet. A Válasz Online-nak adott nagyinterjúban Mészáros-ménkűről, rendszerszintű korrupcióról beszélt, illetve megjegyezte, hogy megalapozott kartellgyanúval szinte felesleges már megkeresni a versenyhivatalt.

Nagy Zoltánt korábban még Orbán Viktor is támogatta, de később kegyvesztetté vált. A MÁV-hoz 2011-ben került. Az akkori vezérigazgató, Szarvas Ferenc azt akarta, hogy a vasúttársaságnál legyen egy olyan egység, amely minimalizálja a korrupciót a nagy közbeszerzéseknél. Épp amikor vissza akartak vonni több fölösleges, 100 millió forint feletti tendert, menesztették a tárcairányítót, illetve a MÁV vezetőségét, köztük Nagyot is.

– Beütött a Simicska-ménkű, mai nevén a Mészáros-ménkű. Nyilvánvalóvá vált, hogy a nagypolitika nem védi meg azokat az állami vállalatvezetőket, akik ütközni mernek bizonyos lobbicsoportokkal. Sőt, egyenesen az előbbieket zavarja el. Ezt hívjuk rendszerszintű korrupciónak; amikor az állami csúcsirányítók és a közbeszerzések legfőbb nyertesei lényegében egy tulajdonosi körként működnek, és mindenkit eltakarítanak, akik blokkolják az ügymenetet

– jegyezte meg.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A GVH mai működéséről azt mondta, hogy egyes tulajdonosi körök és tenderek esetében öncenzúrát gyakorol a hatóság. Példaként a tavalyi esetet említette, amikor a Simicska-birodalom átadását mindössze hat napos vizsgálat után nyilvánította problémamentesnek a GVH.

– A tényfeltáró újságírás erősödésével egyre nyilvánvalóbb, hogy hol lenne érdemes keresni a közbeszerzéses kartellekre vonatkozó bizonyítékokat. Ezen túlmenően például a Korrupciókutató Központ időről időre jól hasznosítható elemzésekkel áll elő. Saját tapasztalatom is az, ha valaki konkrét, megalapozott kartellgyanúval keresi meg a versenyhivatalt, szinte garantáltan elutasítják

– mondta.

Álláspontja szerint a gigantikus értékű, keretjellegű közbeszerzési kiírások visszavetik a gazdasági fejlődést az országban, ugyanis a kisebb szereplők nem tudnak elindulni a pályázatokon, ezért folyamatosan monopolizálódik a gazdaság. Ebben a rendszerben pedig Nagy úgy látja, hogy a Mészáros-féle szereplők gyakorlatilag monopoljáradékot szakítanak a beruházásokból, ami a rendszerszintű korrupció biztos jele.

– Mára odáig jutottunk, hogy például az építőipari piacon csak azért folyik érdemi küzdelem, hogy ki legyen a Mészáros Lőrinc-féle kör alvállalkozója, konzorciumi társa. Maga a felcsúti lobbi nem versenyez senkivel, viszont versenyre kényszeríti a potenciális beszállítóit, hogy lejjebb szorítsa a vállalási áraikat – s így a végelszámolásnál még nagyobb monopoljáradékot szakítson. A politikában is ez a modell működik: Orbán Viktor egyetlen célja, hogy ne vele, hanem egymással versenyezzen a többi játékos

– jelentette ki.

Nagy az európai parlamenti választási kampány elején belépett a volt kormánytagokból és egyéb közéleti szereplőkből álló V21-be.