A Független Rendőr Szakszervezet is támogatja a sztrájkra készülők követeléseit

2019. január 12., 15:10

Szerző:

A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) a honlapján jelentette be, hogy egyetért azzal a négy követeléssel, amellyel az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottság (OSZDB) állt elő, és amelyet a szakszervezetek Orbán Viktornak is eljuttattak. Eszerint a Munka törvénykönyve módosításának visszavonását, a sztrájktörvény módosítását, tisztességes béreket és rugalmas nyugdíjrendszert követelnek.

„A tömegesen elrendelt túlórákkal

a rendőröket is a végtelenségig kizsigerelik. A hivatásosok számára eddig is 416 túlórát rendelhettek el évente, amibe a rendkívüli helyzetekből eredő túlszolgálat nem számít bele. 2011. óta a rendőrség állománya több mint 40 millió túlórát teljesített. Ez gyakorlatilag végtelenített túlóráztatás jelent,

amit egyrészt az évek óta fennálló migrációs válsághelyzet, másrészt a rendőrség alacsony létszáma tesz szükségessé. A 100 ezer lakosra jutó rendőrök száma ugyanis az EU országok között hazánkban a legkisebb. Magyarországon 100 ezer főre csak 90 rendőr jut, miközben az Európai Unió átlaga 318. A rendőrök helyzetét tovább rontja a szolgálatszervezés kiszámíthatatlansága, ami még a túlórák után fennmaradó kevés szabadidő felhasználásának tervezhetőségét is gyakran lehetetlenné teszi. Mindezek a körülmények teljesen szétzilálják rendőreink magán- és családi életét” – hangzik az FRSZ által közzétett szolidaritási nyilatkozat.

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.