A Fővárosi Ítélőtábla perújítást rendelt el a Prisztás-gyilkosság ügyében

2018. november 17., 07:54

Szerző:

A Fővárosi Ítélőtábla perújítást rendelt el a 22 évvel ezelőtti Prisztás-gyilkosság perében, sőt a táblabíróság már meg is küldte az iratokat az ügyet hamarosan újra tárgyaló Fővárosi Törvényszéknek. Korábban ugyanis H. István másodrendű vádlott és védője indítványára a Kúria rendelte el a perújítási nyomozást, mert az Aranykéz utcai robbantásért és a Fenyő-gyilkosságért jogerős szabadságvesztését töltő Jozef Rohác azt állította, nem a jogerősen elítélt H. István, hanem ő ölte meg Prisztás Józsefet.

Prisztás József megölése miatt tavaly májusban ítélték el H. Istvánt, Roháčnak nem volt köze a büntetőperhez. A vádlott elítélése után viszont küldött egy üzenetet a Hír TV-nek, hogy nem H. István ölte meg Prisztást, és tudja, ki a gyilkos. H. István ügyvédje perújítási kérelmet nyújtott be, a Kúria döntése értelmében pedig a rendőröknek ki kellett hallgatniuk Roháčot. A kihallgatáson, augusztus 14-én vallotta azt, hogy ő ölte meg a férfit.

Az RTL Klub Fókusz című műsorának a 15 évre elítélt H. István ügyvédje azt mondta, a Fővárosi Ítélőtábla gyakorlatilag azt állapította meg, lehet, hogy nem ügyfele a gyilkos. A csatornának most H. István unokatestvére is megszólalt, azt mondta, és korábban a bíróságon is ezt vallotta, a férfi a gyilkosság idején velük volt egy családi összejövetelen.

Prisztás Józsefnek egy ingatlan körül kitört elszámolási vita miatt kellett meghalnia. A vállalkozót 1996. november 1-jén fényes nappal, Óbudán a Ladik utcában lőtték le, amikor autójába szállt be. Gyilkosa kerékpárral menekült el a helyszínről. Prisztás adósa és munkatársa, Fazekas Ferenc merénylet szemtanújaként korábban azt vallotta, hogy a gyilkos átlagos testalkatú volt. Ezt mondta a rendőröknek egy másik szemtanú is, aki szerint a 30 év körüli, kifejezetten alacsony, átlagos testalkatú férfi fekete sapkát vagy csuklyát viselt, amihez képest az ügyben azt a Hatvani Istvánt ítélték el, aki a gyilkosság idején 140 kilogrammot nyomott.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.