Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni!

Budapesten az ellenzék kétharmadot is szerezhet ősszel a vasárnapi eredmények alapján

2019. május 27. 17:28 - szerző: 168 Óra

Bár a Fidesz meglehetősen jól mozgósította szavazóit, és országos viszonylatban kimagaslóan szerepelt, Budapest továbbra sem a kormánypárt stabil városa.

Az EP-választási eredmények szerint Budapesten az országos átlag feletti volt a részvétel, azonban a Fidesz így is a huszonhárom kerületből mindössze nyolcban kapott több szavazatot, mint az ellenzék.

Stabilabb fideszes kerületnek a XII. és a XVI. kerület számít továbbra is. Utóbbiban nyerte a legnagyobbat a fővárosban a Fidesz, de ott is mindössze 3,92 százalékkal kaptak többet az ellenzéknél. A többi fideszes kerületben 2 százalék körüli különbséggel nyert a kormánypárt, ami igencsak karcsú különbség.

Ezzel szemben az ellenzék tizenöt kerületet hozott el,

azaz ismét úgy tűnik, hogy megfelelő választási koordinációval ezekben a kerületekben verhető lenne a Fidesz, kialakulhat egy ellenzéki kétharmad a fővárosban. Ráadásul az ellenzék által elhozott kerületekben meggyőzőbb volt a fölény: öt szorosabb kerületi eredmény mellett tíz kerületben simán többségben voltak az ellenzéki szavazatok, de a XIII. kerületet 24,5 százalékos különbséggel hozta az ellenzék a Fidesszel szemben.