A fideszesek fele szerint inkább az EU-nak, nem pedig az Orbán-kormánynak kellene szétosztania a brüsszeli pénzeket

2019. május 14., 10:11

Szerző:

A magyarok több mint kétharmada (68 százaléka ) válaszolta azt a Medián reprezentatív közvélemény-kutatása szerint, hogy az uniós forrásokat a a jövőben "csak és kizárólag" oktatásra, egészségügyre és a munkahelyekre kellene fordítani - írja az Index. A Momentum Mozgalom a megbízásából készült felmérésre alapozhatta EP-kampányát, amely épp ezt a három területet emelte ki.

Az ellenzéki szavazók egyébként pártállástól függően 72-85 százalékban támogatják a Momentum felvetését, de a fideszes szavazók körében is népszerű az elképzelés (61 százalék).

Fotó: MTI/Beliczay László

Szintén a Momentum javaslata, hogy a jövőben ne a kormány, hanem az Európai Unió egy létrehozott szerve ossza szét és felügyelje az uniós források elköltését. Ezt a lakosság 65 százaléka támogatná és 30 ellenezné. A momentumos szavazók 94 százaléka, az LMP-sek 92 százaléka, a DK-sok 90, az MSZP-sek 78, a jobbikosok 72, valamint a függetlennek 63 százaléka támogatja a javaslatot.

Még a fideszes szavazók 50 százaléka is átengedné az EU-nak a pénzek elosztását.

A közvélemény-kutatásban rákérdezek a leginkább támogatandó területekre, amire a pénzt költenék a szavazók. Ebben ugyancsak az egészségügy (91 százalék) és az oktatás (50 százalék) nyert, azonban a munkahelyteremtés helyett a harmadik az infrastrukturális fejlesztések (47 százalék) lettek a rangsorban.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.