A Fidesz szerint Soros György befolyásolja a magyar igazságszolgáltatást

2018. május 26. 13:05 - szerző: 168 Óra/MTI

A Fidesz-KDNP frakciószövetség szerint a Soros-hálózat a magyar igazságszolgáltatást is befolyásolja azzal, hogy „migránspárti” érzékenyítő tanfolyamatokat tart bírósági dolgozóknak.

Fotó: Bazánth Ivola

Hollik István, a frakciószövetség szóvivője – aki nem bukott túlságosan mélyre azután, hogy az április 8-i parlamenti választásokon veszített az LMP-s kihívójával, Csárdi Antallal szemben a budapesti 1. számú választókerületben – szombati sajtótájékoztatóján azt mondta, a Helsinki Bizottság olyan bevándorláspárti érzékenyítő tréningeket tart, amelyek egyértelműen azt a célt szolgálják, hogy a migránsok szemszögéből, az ő érdekeiket képviselve érzékenyítsék a bíróságok munkatársait. Elmondása szerint a tanfolyamokon a menekültjoggal, a bevándorlás egyes jogi eseteivel kapcsolatban adnak tanácsokat, ami egyszerre felháborító és megengedhetetlen. Hozzátette, a menedékkérelmekkel, kiutasítással kapcsolatos ügyek többsége a bíróságokra kerül. Nem nehéz feltételezni, hogy ezzel a Helsinki Bizottság célja az igazságszolgáltatás befolyásolása, a bírók megtévesztése azért, hogy minél több bevándorlót tudjanak Európába hozni - mondta.

Hollik István hangsúlyozta, fennáll a veszélye annak is, hogy egy-egy konkrét ügyben egy Soros által fizetett jogász, aki migránsokat képvisel, adott ügyben olyan bíróval kerüljön szembe, akinek az érzékenyítését ő végezte. Ezzel egyértelműen veszélybe kerül a bírói függetlenség – tette hozzá. Megszólalása játszi könnyedséggel idomul Trócsányi László igazságügyi miniszter kijelentéséhez, a tárcavezető szerint ugyanis antidemokratikus, hogy a magyar bírók „átértelmezik a jogot a jogalkotó szándékához képest.