A Fidesz számára kínos dokumentumot szövegezett az Európai Néppárt

2017. március 30. 15:03

Az orosz propaganda és dezinformációs kampány, valamint az Európa-ellenes erőknek nyújtott támogatás veszélyeire figyelmeztető kiáltványt fogadott el nemrég az Európai Néppárt (EPP), amelynek a Fidesz is tagja és amelynek máltai kongresszusára Orbán Viktor is ellátogatott.

A kontinens konzervatív-kereszténydemokrata-jobboldali pártjait tömörítő Európai Néppárt tagjai által elfogadott éles hangú dokumentumban többek között arról írnak, hogy

„Az EU nem engedheti meg, hogy Oroszország félelmet és gyűlöletet szítva erodálja Európa demokratikus berendezkedésű társadalmait (…) A Kreml egy el nem ismert háborút vív az Európa békéjének és jólétének alapját adó liberális értékrend ellen. Minél korábban beismerjük ezt, annál korábban megtalálhatjuk rá a válaszlépéseket.”

A kiáltványról Ujhelyi István szocialist EP-képviselő számolt be, és a néppárti dokumentum fordítását is közölte.

„Vajon a putyini propagandát habzsoló és azt továbbadó kormányzati média, illetve az oroszokkal szemben túlzottan is megengedő (és akkor még finoman fogalmaztam) fideszes politikusok mit szólnak ehhez a néppárti kiáltványhoz? Elég elhallgatni, Máltán bólogatni hozzá, majd odahaza ismét Brüsszelre mutogatni? Minimum érdekes…” – írta Ujhelyi.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Az EPP éppen most tartja kétnapos máltai kongresszusát Vallettában, amelyre több vezető kormánypárti politikus, így Orbán Viktor is ellátogatott.

A néppárti kiáltvány nyers fordítása az alábbiakban olvasható:

A nyugati demokráciákat aláásó orosz dezinformációról


Az Európai Unió tagállamai korábban sosem tapasztalt fenyegetéssel néznek szembe. Az orosz propaganda és dezinformációs kampány, valamint az Európa-ellenes erőknek nyújtott támogatás aláássák az európai projektet és a transzatlanti együttműködést egyaránt, illetve általánosságban a nyugati demokráciákat is. Oroszország folyamatos törekvései, hogy elferdítsenek tényeket, manipulálják a valóságot, gyanakvást szítsanak a demokratikus berendezkedéssel szemben és beavatkozzanak a nyugati államok választásaiba, teljességgel elfogadhatatlanok.

Az információs háború integrális részét képezi Putyin Európa-ellenes harcának. A stratégia eszköztárába beletartoznak katonai, bűnügyi, titkosszolgálati, üzleti, diplomáciai, média-, kiber- és politikatechnikák is, mind a Kreml szolgálatába állítva. Ugyan az EPP törekszik arra, hogy minden szomszédjával – így Oroszországgal is – jó kapcsolatot ápoljon, az EU nem engedheti meg, hogy Oroszország félelmet és gyűlöletet szítva erodálja Európa demokratikus berendezkedésű társadalmait.

A valóság az, hogy a Kreml egy el nem ismert háborút vív az Európa békéjének és jólétének alapját adó liberális értékrend ellen. Minél korábban beismerjük ezt, annál korábban megtalálhatjuk rá a válaszlépéseket.

Az EPP ezért:


  • Aggodalmát fejezi ki a veszélyes orosz propaganda terjedése kapcsán, ami a szovjet rezsim bukása óta csak még kifinomultabb lett;

  • kiemeli az orosz kibertámadásokban rejlő veszélyeket, amelyek messze súlyosabbak, mint a hasonló, Kínából eredő törekvések. A kiberteret Oroszország harcmezőként fogja fel, amely kiváló terep az információs hadviseléshez;

  • fel- és elismeri az Oroszország jelentette veszélyeket a nyugati demokráciákra, ahogy ez már az USA-ban és Európában is bizonyítást nyert;

  • aláhúzza a NATO fontos szerepét a stratégiai kommunikációban, hogy felvegyük a kesztyűt az orosz dezinformációval szemben;

  • kiáll a keleti partnerség országaiért és az ezekben az államokban működő Európa-párti pártokért, ahogy a Nyugat-Balkán országaiért is, ahol különösen nagy fenyegetést jelentenek az orosz beavatkozási kísérletek.