A Fidesz-rendszer Achilles-sarkáról ír a Der Standard

Orbán újabb ravasz tűszúrásának nevezi a Der Standard, hogy a parlament jóváhagyta az információs szabadság korlátozását, ami egyben további mozaikdarab a demokrácia folyamatos kiüresítésében a jobboldali-populista Orbán Viktor alatt.

2015. július 9., 19:07

Az elfogadott módosítás értelmében a közérdekű adatokat igénylő polgároktól, újságíróktól, civilszervezetektől az állam a jövőben szép summát kasszírozhat, legyen szó akár az állami intézmények által kötött tanácsadói szerződésekről, akár a közbeszerzések odaítéléséről. Hogy pontosan mekkora összegekről van szó, az most még nem ismeretes, de a hatóságoknak széles a mérlegelési lehetőségük, mint annyi más orbáni jogszabály esetében.

Amikor az ötlet először felvetődött, a kormányzati média dühödten cikkezett arról, hogy korrupciós ügyekben egyesek kívánságára több tízezer oldalt kellett kinyomtatni – az adófizetők költségére.

Ilyesmire hivatkozni a 21. században elképesztő hazugságot feltételez, hiszen már feltalálták az elektronikus adathordozókat, az e-mailt. Valójában arról van szó, hogy akadályozzák az olyan kritikus, oknyomozó portálokat, mint az Átlátszó, amely az adatokból kinyert ismeretekkel lejáratja az Orbán-rendszer haszonélvezőit. Hiszen a korrupció a rendszer Achilles-sarka.

A tendereket csaknem kizárólag a politikailag „megbízható” cégek kapják, tehát a miniszterelnök barátai és rokonai vagy politikai vízhordói. Különösen igaz ez az EU által támogatott programokra. Az átláthatóság itt nemkívánatos, a törvénymódosítás éppen ezt szolgálja.

(Forrás: Szelestey Lajos)