A Fidesz megvédte a börtönbüntetésre ítélt Nikola Gruevszkit, Hidvéghi Balázs szerint a macedón kormány Soros György befolyása alatt áll

2018. november 14., 19:31

Szerző:

Nem sokkal azután, hogy a Miniszterelnök jelezte, biztonsági okokból különleges menedékjogi eljárást biztosítanak Nikola Gruevszki macedón exkormányfőnek, aki kétéves börtönbüntetése és az elfogatóparancs elől szökött Magyarországra, Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója kiállt egy sajtótájékoztatóra, és azt nyilatkozta: 

– Magyarországon egy olyan politikus kért menedéket, akit egy baloldali kormány - amely mögött Soros György befolyása nyilvánvalóan kimutatható - e pillanatban üldöz és fenyeget.

Nikola Gruevszkit fél éve 2018 májusában vesztegetés miatt két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, miután kiderült, hogy 2012-ben törvénytelenül utasított Gordana Jankuloska belügyminisztert, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós Mercedest magánhasználatra. A belügyminsztert egy külön tárgyalássorozat végén hat év börtönre ítélték.

Az nem világos, hogy  Hidvéghi Balázs tudatában van-e, hogy egy elítélt bűnözőt védett meg, de az nem meglepő, hogy Soros György eszébe jutott, a Stop Soros szlogen és az azt kísérő gyűlöletkampány ugyanis eredetileg Nikola Gruevszki ötlete volt, az Orbán-kormány az egészet Macedóniától vette át. 

Hidvéghi Balázs
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Macedónia Nikola Gruevszki kiadására kéri Magyarországot, aminek kapcsán Zoran Zaev jelenlegi miniszterelnök azt nyilatkozta, Magyarország ne védjen olyan bűnözőt, aki a Macedónia állampolgárainak kárt okozott. – Milyen motivációt jelentene az nekünk, tagjelölt országoknak, ha az Európai Unió egyik tagországa a bűnözők menedékévé válna, és nem tisztelné a nemzetközi gyakorlatot és a nemzetközi jogot – feszegette Zoran Zaev.

Kérdés az is, hogy Nikola Gruevszki hogyan jutott el Magyarországra, a személyes és a diplomata-útlevelét ugyanis még 2017 júliusában elvették tőle. Az biztosnak tűnik, hogy aligha menekülhetett volna el Macedóniából Magyarországra a legfelsőbb szerb és magyar politikai körök tudta nélkül.

Arról ebben a cikkünkben írtunk részletesen, hogy a rejtélyes miniszterelnöki tanácsadóhoz, Habony Árpádhoz közeli vállalkozók hogyan építenek ki egy médiabirodalmat Macedóniában is.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.