A Fidesz kihúzatta a „liberális demokrácia” kifejezést az Európai Néppárt jogállamisági határozatából

2018. november 7., 14:19

Szerző:

– Minden liberális és ellenzéki törölje le az arcáról a krokodilkönnyeket, hiába kajánkodtak és álmodoztak, a Fidesz javaslatára Helsinkiben kikerült az Európai Néppárt határozati javaslatából a liberális demokrácia kifejezés, ehelyett a kereszténydemokrácia értékeit vési kőbe a dokumentum" – nyilatkozta a PestiSráconak Helsinkiben Deutsch Tamás, az Európai Parlament fideszes képviselője.

A politikus fontosnak nevezte, hogy a jelentés elmozdult a kereszténydemokrácia értékei felé, az Európai Néppárton (EPP)  belül ezt egy kereszténydemokrata fordulatnak nevezte. „Teljes lelki nyugalommal támogatjuk a határozati javaslatot” – egyértelműsítette Deutsch Tamás. Sőt, fideszes EP-képviselő ezúttal sem hazudtolta meg magát, úgy fogalmazott:

– A haladó értelmiség és a magyarországi fake news gyárak mesterdiplomás néppárti tudorrá változtak, de még így sem sikerült. Az Európai Néppárton belül olyan meghatározó a Fidesz, hogy javaslatunkra kikerült a dokumentumból a liberális demokrácia. Elindult a kereszténydemokrata fordulat a néppárton belül. A Fidesz és a KDNP összesen 34 magyar küldöttel van jelen Helsinkiben, de vannak határon túli, más magyar küldöttek is, így összesen ötvenhárman képviseljük a nemzetet. A németek, a franciák, a spanyolok és a lengyelek után a Fidesz-KDNP az ötödik legnagyobb frakció Helsinkiben, de miután a lengyelek, a franciák és a spanyolok ellenzékben vannak a saját hazájukban, így Helsinkiben a második legnagyobb kormányzati pozícióban lévő küldöttcsoport vagyunk – mondta Deutsch.

A politikus arról is beszélt, hogy ne igyunk előre a medve bőrére, de az előzetes várakozások alapján holnap nagy többséggel választja majd csúcsjelöltté a német Manfred Webert, a bajoroszági CSU politikusát, az EPP európai parlamenti frakcióvezetőjét. „Weber kereszténydemokrata politikus, míg ellenlábasa, a finn Alexander Stubb szélsőliberális. Nem is kérdés, hogy Webert támogatjuk” – mondta Deutsch.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A nyilatkozat azért is érdekes, mert az EPP ma kezdődő helsinki kongresszusán határozatot hoznak a jogállamról és a konzervatív értékekről. „Az EU értékeinek védelme és a demokrácia biztosítása” címet viselő dokumentumot azért terjesztette elő az EPP vezető grémiuma, hogy színvallásra késztesse Orbán Viktor magyar kormányfőt, aki vagy jóváhagyja az állásfoglalást, vagy veszélyezteti a Fidesz tagságát a pártcsaládban. A sajóthoz kiszivárgott dokumentum hitet tesz a liberális demokrácia értékei mellett, hosszan méltatta civil szervezetek demokráciában betöltött szerepét, elfogadhatatlannak ítélte a többség diktatúrájára épülő igazságszolgáltatást és bírálta az EU-s intézményeket támadó tagállamokat.

Arról már többször is írtunk, hogy az ügybuzgalom ellenére a szövegben egyetlen konkrét utalás sincs bármelyik tagállamra vagy annak vezetőjére, sőt, semmiféle szankció nem szerepel a dokumentumban, így Orbán és a Fidesz nyugodt szívvel mondhatna rá igent, annak ellenére, hogy a liberális demokrácia kifejezésmódjának és alapértékeinek szövegszerű hangsúlyozása nyilván bántotta a magyar kormányfő szemét. Úgy tűnik, el is intézte, hogy a kedve szerint változzon. Mindez pedig jól megmutathatja: az EPP semmit nem fog tenni Orbánnal szemben, hiszen aligha teremtene magának új, magát szintén kereszténydemokrataként definiáló vetélytársat fél évvel a 2019. május 26-29. európai választások előtt. Nagy kérdés azonban, hogy az Európai Néppárt mostani taktikája hozza-e a várt eredményt a jövő májusi európai parlamenti voksoláson.

Az EPP kongresszusán mindenesetre a 758 szavazati joggal bíró küldött a napirend szerint ma, azaz szerdán jóváhagyja a szervezet Európa jövőjére vonatkozó politikai nyilatkozatait, csütörtökön pedig meghallgatja a ringbe szállókat, majd megválasztja az EPP csúcsjelöltjét, vagyis az Európai Bizottság 2019-ben megüresedő elnöki székének a várományosát. Ez utóbbi minden jel szerint Weber lesz, aki már kedden Prágában arról beszélt, hogy jelenleg a Fidesz kizárását az EPP-ből egyetlen tagpárt sem követeli. Ez a kérdés nem időszerű. Ugyanakkor hozzátette:

„Világos, hogy Orbán Viktornak mint a pártcsalád tagjának tiszteletben kell tartania az alapjogokat és az alapelveket. Ebben nyomást fogunk gyakorolni rá”.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.