Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

A Fidesz-KDNP kampánypénzeit is ellenőrzi az Állami Számvevőszék

2019. január 27. 14:33 - szerző: Ágoston Zoltán

Az Állami Számvevőszék honlapján vasárnap megjelent egy közlemény, amelynek a tanúsága szerint az az Országgyűlés legfőbb pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek törvényben előírt ellenőrzése keretében éppen hét jelölő szervezet – a Demokratikus Koalíció, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség – Kereszténydemokrata Néppárt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Magyar Szocialista Párt és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata – ellenőrzését végzi el. Eszerint az ÁSZ  a 2018. április 8-i országgyűlési választásokat követő egy éven belül ellenőrzi a jelöltek és jelölő szervezetek választásra fordított pénzeszközeinek felhasználását, és mindenben a vonatkozó törvényi előírások szerint, a jogállam védelme, a törvényi előírások betartása érdekében jár el. Csak remélhetjük, hogy az ÁSZ mindent rendben talál annál a Fidesznél is, amelynek Domokos László elnök 2010-ig az országgyűlési képviselője volt. 

Domokos László
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Közleményében az Állami számvevőszék arra is felhívja a figyelmet, hogy az ellenőrzött szervezeteknek elküldött jelentéstervezetek, valamint az abban lévő számvevőszéki megállapítások még tervezetek és nem nyilvánosak, a jelentéseket kizárólag az Állami Számvevőszék jogosult nyilvánosságra hozni, így a jelentéstervezetekben lévő megállapítások és egyéb információk nyilvánossá tétele jogosulatlan adatkezelést valósít meg, ami veszélyezteti a jogállam működését. ez valószínűleg azért írták bele, mert szombaton részletek jelentek meg arról a jelentéstervezetről, amely szerint a kétfarkúak  nem szabályszerűen használták fel a nekik járó költségvetési támogatást. A párt nem magát a jelentéstervezetet, hanem a felvétéseire adott válaszait hozta nyilvánosságra. „Öt nap helyett csak 8 nap alatt tudtuk leadni a 176 430 oldalas elszámolást, az Állami Számvevőszék pedig úgy tesz, mintha nem kapott volna tőlünk semmit. Az ÁSZ-szal beszélni fél éve nem sikerül: e-mailekre nem válaszolnak, telefont nem veszik fel és iwiw-en is elérhetetlen a szervezet” – írta a párt.