A Fidesz "hazug, rágalomkampánya" hangulatot gerjeszt

Jeszenszki András MSZP-s országgyűlési képviselőjelölt úgy tudja, hogy a Fidesz megbízásából készül mind a 176 MSZP-s képviselőjelöltről olyan szórólap, amelyen Gyurcsány Ferenccel szerepel, például úgy, "mint akik tönkretették ezt az országot". Többek között róla is, pedig Gyurcsány miniszterelnöksége idején nem is volt képviselő. Összefoglaló arról, mi történt vasárnap a nagypolitikában.

2010. február 8., 07:56

Miközben kiderült, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök, Mesterházy Attila szocialista kormányfő-jelölt és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is járja majd az országot a kampány idején, a Fidesz reagált Mesterházy Attila egy fórumon elhangzott, a beteg-orvos kapcsolatot érintő mondatára.

Mesterházy azt a kérdést fogalmazta meg a héten, hogy rábízhatja-e magát egy közismerten baloldali beteg egy jobboldali gondolkodású orvosra. A Fidesz szerint ezzel megsértette az orvosokat, és az elkötelezettségüket is kétségbe vonta.

„Ez a kijelentés árt az orvos-beteg kapcsolatnak és a betegellátást is veszélyezteti” - jelentette ki Pesti Imre, a Fidesz szakpolitikusa vasárnap sajtótájékoztatón, Budapesten, „szerencsétlen kijelentésként” jellemezve az említett mondatot, mint ami „a bizalmi kapcsolatok szétverésére” is alkalmas - számolt be az Atv.

Kökény Mihály szerint viszont a Fidesznek az álszent kijelentések helyett inkább vállalnia kellene a szakpolitikai vitákat az MSZP-vel. A szocialista egészségpolitikus véleménye szerint Mesterházy Attila a szavaival a társadalom megosztottságára utalt. Mint mondta, mindennapos tapasztalat, hogy az átpolitizáltság mértéke az orvos-beteg viszonyt is mérgezi. Úgy fogalmazott: ezért az átpolitizáltságért a Fideszt nagy felelősség terheli. Indoklása szerint az ellenzéki párt semmilyen ésszerű változtatást nem támogatott, csak az MSZP-t vádolta, amely a nehéz körülmények ellenére is fejlesztette az ágazatot.

„Azt javaslom Pesti Imrének, hogy álszent kijelentések helyett inkább vállaljon vitát az MSZP-vel, hogy a választók összevethessék a két párt szakpolitikai elképzeléseit” - mondta Kökény Mihály.

„Nincs miért bocsánatot kérnem”

Mesterházy Attila az orvos-beteg kapcsolatról mondott szavairól még csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy ő nem vonta kétségbe az orvosok megbízhatóságát, a fórumon elmondott szavait tudatosan félreértelmezték. Csupán arra célzott, hogy az aggodalom és félelem árnyéka lengi be a demokráciát. Ugyanis sok ember fejében felvetődik: nem lesz-e abból baj, ha tudják, más világnézetet vall - mondta az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

Vagyis nem kérdőjelezte meg a magyar orvosok elkötelezettségét, ezért nincs miért bocsánatot kérnie - közölte Mesterházy.

Miközben a fórumos kijelentésről üzengetnek egymásnak a felek, az MSZP elnézést kért azért, mert a Bajai Tükör című újságban Mesterházy Attila kormányfőjelölt Márfai Péter MSZP-jelöltet bemutató gondolatai helyén hibás betűcsoportok jelentek meg, és intézkedett, hogy a javított kiadvány eljusson a választókhoz.

Nem voltak még képviselők

Két MSZP-s képviselőjelölt pedig rágalmazás miatt feljelentést tesz: Jeszenszki András és Kispál Tibor a személyét érintő, szórólapokon terjesztett hamis állítás miatt fordul bírósághoz. A jelöltek az ügyről vasárnap Budai Bernadettel, a párt szóvivőjével közösen tartottak sajtótájékoztatót Budapesten. A szóvivő közlése szerint a szórólapokon az jelent meg, hogy a képviselőjelöltek együtt szavaztak Gyurcsány Ferenccel, pedig a jelöltek akkor nem is voltak képviselők. Budai Bernadett úgy látja, hogy a Fidesz "hazug, rágalomkampánya" olyan hangulatot gerjeszt, amelyben "a szocialista politikusok éles lőszert, fehér port kaphatnak". A feljelentéseken túl a párt az Országos Választási Bizottságot (OVB) is megkeresi az eset miatt - tette hozzá.

Jeszenszki András, az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1. számú választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje elmondta, úgy tudja, hogy a Fidesz megbízásából mind a 176 MSZP-s képviselőjelöltről készült olyan szórólap, amelyen Gyurcsány Ferenccel szerepel. Mint hangsúlyozta: Gyurcsány Ferenc idején nem volt képviselő, de még támogató nyilatkozatot sem tett soha.

Kispál Tibor, az MSZP budapesti 9. számú választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje azt mondta, hogy Erzsébetvárost elárasztották a szórólapok, amelyekből az derült ki, hogy ő és Gyurcsány Ferenc közösen tették tönkre az országot. A jelölt szerint viszont ez nem igaz, hiszen nem volt képviselő Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt. Kispál Tibor szerint a Fidesz az országgyűlési választások előtt kerüli a szakmai vitákat, s inkább „újra a politika kriminalizálásába fogott” - tudósított az

ATV.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.