„A Fidesz a XXI. század legnagyobb nemzetgyilkosa” – hivatalosan is az MSZP miniszterelnök-jelöltjévé választották Botka Lászlót

2017. május 27. 15:50

Csaknem minden küldött rá adta a voksát. Programbeszédében azt mondta, hogy az elégedetlen többséget képviseli. Az első útja Brüsszelbe vezet.

Az MSZP kongresszusa megválasztotta a párt miniszterelnök-jelöltjének Botka László szegedi polgármestert – jelentette be az ellenzéki párt elnöke szombaton Budapesten. Molnár Gyula közölte, a 292 küldöttből 280-an szavaztak a kormányfőjelölti posztra egyedül aspiráló Botka Lászlóra.

Fotó: MTI/Soós Lajos

A pártelnök kongresszusi beszédében azt mondta, a 2018-as választás tétje: Orbán Viktor vagy Európa. Értékelése szerint a Fidesz becsapta az országot, eldobta a konzervatívok minden becsülendő értékét. A nemzeti büszkeségből cinizmus és arrogancia lett, a múlt értékeinek képviseletéből urak és szolgák rendszerének építése, az európaiságból keleti diktátorok felé fordulás - tette hozzá.

Molnár azt mondta, az MSZP nem egy szűk elit, a kevesek, hanem sokak érdekében fog kormányozni. A tehetősebbektől több felelősséget, hozzájárulást várnak, és ebből azokon segítenek, akik nehezebb körülmények között élnek.  „Gyere mondj egy beszédet” – invitálta aztán a pódiumra a pártja miniszterelnök-jelöltjét.

Botka ezt a beszédet az „Adjuk vissza Magyarországot a népnek!”  felkiáltás jegyében kezdte. Szerinte két részre szakadt a nemzet. Nem jobb-baloldal, gazdag és szegény között húzódik a szakadék, „mélyebb, keserűbb” a megosztottság, amelyben az egyik nemzetrészt azok képviselik, akik elégedettek, és jól jártak az elmúlt hét évben, a másikat pedig – fejtegette – az elégedetlenek többsége, akiket kitaszított a rendszer. Az elégedetlenek sokkal többen vannak, ő pedig az elégedetleneket képviseli. Itt az idő, hogy egybeforasszuk a nemzetet – fűzte hozzá.

„Ország-világ előtt ki kell mondanunk, hogy az elmúlt 27 évben az Orbán-kormány okozta a legnagyobb kárt Magyarországnak, amely Vlagyimir Putyinnak adja el az országot. Ez 2018 tétje. Elég volt a fideszes rémuralomból, a rabszolgaságból, elég volt a gyűlöletkeltésből, az egymás ellen hergelésből” – hangsúlyozta.

Botka ezután elmesélte, hogy az országjáró körútján sokszor hallja, hogy rosszul élünk és így is fogunk meghalni – ennek kapcsán arról beszélt, hogy 50 ezer kisiskolás éhezik 200 ezer közmunkás havi 54 ezret visz haza, 500 ezer magyar ment külföldre 1,2 millió munkavállaló pedig minimálbért vagy annál kevesebbet keres –, de úgy vélte, nem az rossz, amit az emberek mondanak, hanem ahogyan mondják, ugyanis elvették tőlünk a reményt, hogy egyről a kettőre juthatnak, hogy „ha nem is nekünk, az unokáinknak” jobb lesz. Szerinte a Fidesz fosztotta meg az embereket a reménytől, a választási törvény módosításával akarta elérni, hogy az emberek elhiggyék, nem lehet leváltani. „A Fidesz a XXI. század legnagyobb nemzetgyilkosa” – fűzte hozzá.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Botka szerint Orbán nyilvánvalóan legyőzhető, de ehhez az MSZP-nek is győzeleméhesnek kell lennie. „Lesznek, akik hátrafelé ülik meg a lovat, és lesznek, akiknek túl nagy teher a málha. Nem tudok minden szocialistáért felelősséget vállalni, de a győzelem az első” – mondta ennek kapcsán.

Amíg az Orbán-kormány Magyarországon rendszerré emelte az egyenlőtlenséget – folytatta –, ő hisz abban, hogy a vagyoni különbségeket meg kell szüntetni a luxus megadóztatásával, a szegények támogatásával és a középosztály megerősítésével. Ehhez szerinte nem az a Görögország szolgálhat példaként, amely gazdasági válságban vergődik, és amely Magyarország mellett az egyedüli európai ország, ahol megadóztatják a minimálbért, hanem azok a skandináv országok, ahol a minimálbér nem adózik, a és aki többet keres annál többet is tesz bele a közösbe. Ha jövőre győz az MSZP miniszterelnök-jelöltjeként,


  • a minimálbér adómentes lesz,

  • bevezetik a bérplafont a közszférában, a multiknak pedig előírják, hogy egyeztetniük kell a javadalmazási különbségekről,

  • bevezetik a megélhetési minimumot, a fizetésekben és a szolgáltatásokban is,

  • visszaadják a 13. havi nyugdíjat,

  • törvénybe iktatják, hogy ugyanazért a munkáért az ugyanolyan végzettséggel rendelkező nők ugyanakkora bért kapjanak, mint a férfiak,

  • visszaállítják a 18 éves korig tartó tankötelezettséget, növelik a keretszámokat, újra szabad lesz a tankönyvválasztás, a kancellári rendszert pedig felszámolják,

  • szegedi mintára átfogó bérlakásprogramot indítanak,

  • hatékony jogsegély-szolgálatot állítanak fel, erős szakszervezetekkel,

  • a megújuló energiaforrásokat előnyben fogják részesíteni az atomenergiával („a Roszatommal”) szemben

  • Magyarország újra köztársaság lesz


Ami a külpolitikát illeti, Botka szerint Magyarország Európa szégyene lett, nem futballban, hanem rákos megbetegedésekben az első, és az öngyilkosságok arányában a második. Ha Orbán 2018-ban hatalmon marad. Magyarország a vesztesek közé kerül, hiszen – vélte az MSZP miniszterelnök-jelöltje – miatta vetődött fel a kétsebességes Európa ötlete, amelynek az elindítására az új francia elnök, Emmanuel Macron mellett Angela Merkel német kancellár is hajlik már. Ennek kapcsán Botka kiemelte, hogy az első hivatalos miniszterelnök-jelölti útján Brüsszelbe fog elutazni. Ha nincs EU-forrás, 2015-ig két százalékkal csökkent volna Magyarország GDP-je. „Szegény Mészáros Lőrinc gázt szerelne minimálbérért” – engedett el egy oldalvágást a milliárdos felcsúti polgármestere felé.

Szerinte a legfontosabb, hogy az MSZP aktivizálni tudja a választóit, a Fidesszel elégedetleneket. Nem elég like-okat nyomni, demonstrációkon jelszavakat skandálni, mert a civilek nem tudják leváltani az Orbán-kormányt. Nem szerelmet, házastársat, nem hűséget, hanem eszközt választ Magyarország. Oda kell állni valamelyik politikus mögé, mert csak így sikerülhet. Ez nehéz – ismerte el – , de gondoljunk arra, hogy nap mint nap azt mondjuk, ennél már nem lehet rosszabb. Szerinte a Fidesz legyőzéséhez az egyéni választókerületekben kell a legjobb jelöltet indítani, a kormánypárt ugyanis új szavazók megnyerésére nem képes már.

„Azért álltam bele, mert megelégeltem az ellenzék tehetetlenségét. (...) Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk” Az MSZP miniszterelnök-jelöltje egyúttal kategorikusan kizárta az együttműködést a Fidesszel. „Nem kötünk paktumot. Ha így tennénk, becsapnánk a választóinkat. Sem 2018 után, sem előtte nincs alku a Fidesszel” – hangsúlyozta.

„Én az elégedetleneket képviselem. Húsz év alatt hét választást nyertem meg, és most is nyerni akarok. (...) Éljen Magyarország! Győzzenek az elégedetlenek” – búcsúzott nem sokkal ezután hivatalosan a kongresszustól.

Botka beszédét a lenti videón lehet megnézni:

https://www.facebook.com/atv.hu/videos/1465202716880374/

Molnár már a lapunknak adott interjújában sugallta, hogy Botkán meg fogják választani miniszterelnök-jelöltnek. Szeged polgármestere egyébként már hónapok óta kvázi miniszterelnök-jelöltként lép fel a nyilvánosság előtt. Két messzire visszhangzó kijelentése volt eddig, az egyik a „Fizessenek a gazdagok!” felkiáltás – ez többször is elhangzott a beszédében –, amelynek az értelmében luxusadóval sújtaná az egymillió forint feletti fizetésű vagy több mint százmillió forint feletti vagyonnal rendelkező személyeket, a másik pedig az MSZP-nek szóló üzenet, hogy a 2010-es választási kudarc főszereplőinek, „a Fideszt kétharmados győzelemhez juttató politika megtestesítőinek” háttérbe kell vonulniuk, Botka legalábbis nem akarna helyet adni nekik az MSZP 2018-as választási listáján. (Ennek a kijelentésnek az egyik célpontja Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök lehetett, aki azóta a Demokratikus Koalíciót vezeti, és aki ma jelezte, hogy tárgyalna Botkával az együttműködésről.)

MSZP-s forrásaira hivatkozva a hvg.hu azt írja, hogy a párt vezető politikusai Botkának csak néhány hónapot adnak a bizonyításra. Azt várják tőle, hogy ez alatt az idő alatt 13 százalékról minimum 20-ra tornázza fel az MSZP támogatottságát a teljes népesség körében. „Aggodalommal teli türelem van a pártban” – fogalmazott a hvg.hu egyik forrása.