A Fény városa

2019. május 16., 09:30

Szerző:

Szegedet szokás a napfény városaként említeni, de sokak számára ma e gyönyörű település inkább: a Fény városa. És nemcsak azért, mert megingathatatlannak tűnő baloldali polgármester irányítása alatt áll, nemcsak azért, mert a jobboldal már minden erejét és a leggátlástalanabb kísérleteit is beveti azért, hogy Botka László helyi népszerűségét megingassa, hanem azért, mert ezt jó okkal teszi: Szeged ugyanis bizonyíték arra, hogy igenis lehet másképp irányítani. Igenis figyelembe lehet venni olyan szempontokat, amelyeket a hatalom vezetői jobb szeretnek elfelejteni. Igenis lehet szociális alapú és sikeres bérlakásprogramot indítani, igenis meg lehet valósítani, hogy valóban senkit ne hagyjanak az út szélén, és mindeközben igenis lehet polgári, modern, szabad légkört kialakítani, mert Szeged a polgárok városa, a független, szabadon gondolkodó polgároké, akik büszkék arra, amit megteremtettek.

Fotó: Merész Márton

És van mire büszkének lenniük: Szeged szinte az egyetlen olyan város Magyarországon, amely amellett, hogy hiány nélkül gazdálkodik és nincs semmilyen hitele, a lakosságtól nem kér helyi adót. Mégis nőnek az adóbevételei. Tavaly a szegedi vállalkozások több mint tízmilliárd forint iparűzési adót fizettek be, ami mintegy egymilliárd forinttal több volt, mint 2017-ben, és évek óta folyamatosan emelkedik. Szponzorált mellékletünkben azt jártuk körbe, mi lehet a város titka. 

 

Cikkünk szponzorált tartalom, lapunk május 26-i Szeged-mellékletének a része. A teljes összeállítást készítette: Cseri Péter, Herskovits Eszter, Ónody-Molnár Dóra, Pungor András, Sándor Zsuzsanna, Szabó Brigitta és Tóth Ákos.

 

Mi nem csak beszélünk a szolidaritásról – Botka László az összefogás és a sokszínűség erejéről

Ahol élni jó, ott vállalkozni is jó

Újraszőtt szociális háló

Lakást mindenkinek! – A családon belüli erőszak áldozataira is gondolnak

Zöldre vált a város

Cserjesorok és vadgesztenyék – Folyamatosan telepítik a fákat Szegeden

Balett és színház-pedagógia – A szegedi kulturális pezsgés színtere

Világszínvonal