A felsőoktatásról kérdezték, Rétvári Bence hatalmas kamuval válaszolt

2018. október 15., 19:24

Szerző:

Minden valószínűség szerint megnyerte a kormánypárti politikusok kisstílűségi versenyét Rétvári Bence, a Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára, akit hétfőn az Országgyűlésben a párbeszédes Tordai Bence kérdezett meg arról, az Orbán-kormány szándékának megfelelően valóban kivonul-e az állam a felsőoktatás finanszírozásából. Erről azóta röppennek fel hírek, hogy a 168 Óra elsőként megírta, a Budapesti Corvinus Egyetem az Emmitől a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz kerül, Palkovics László tárcavezető pedig jelezte, az egész magyar felsőoktatásra kiterjesztenék a „Corvinus-modellt”, vagyis drasztikusan csökkenteni akarják az állami finanszírozású férőhelyeket a felsőoktatásban.

Rétvári Bence
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Bár aránylag jelentős kérdésről van szó, Rétvárinak mindössze annyira futotta – derül ki a 444 cikkéből –, hogy az egykor főiskolai tanár Tordai fejéhez vágta a MarkMyProfessor honlapon lévő értékeléseket. Ezek nem túl hízelgőek, Tordainak 2,16-os átlaga van, Rétvári csak azt felejtette el megemlíteni, hogy Tordait nem sokkal azelőtt pontozták le, hogy az enyhén szólva kormányzati szócsőként működő Origo júniusban cikket írt arról, hogy Tordait rossz tanárnak tartották a diákjai. A Párbeszéd képviselőjének – aki 2015-ig tanított a Budapesti Metropolitan Egyetemnek átkeresztelt Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán – két profilja is van, az egyik, amelyről Rétvári beszélt. a másik pedig az, amelyen korábban sokkal kiegyensúlyozottabban, 3,96-os átlaggal értékelték a tanári teljesítményét. (Az előbbin jelenleg 2,37-en, az utóbbin 3,91-en áll.)

Rétvári érdemben egy szóval sem válaszolt Tordai kérdésére.

– Csak hogy értsék a történetet, ha már az államtitkár nem tud a kérdésre válaszolni. A Fidesz propagandamédiává tett Origónak az úgynevezett újságírói elmentek szépen az MMP-re, lepontoztak, majd írtak egy cikket arról, hogy lepontoztak 

– emlékeztetett reakciójában a Párbeszéd képviselője. Ami a kisstílűségi versenyt illeti, az államtitkári válasz alighanem méltó riválisa Szentendre polgármestere, Verseghi-Nagy Miklós húzásának, aki februárban egy zebrazászlókkal kapcsolatos egyszerű segítségkérésre reagált elképesztő stílusban.