A dolgozók sztrájkoltak, a jegyző helyettük dolgozott

Miközben gyakran politikai csetepaték színtere az önkormányzati hivatal, az ott dolgozó köztisztviselők béremelésükért küzdenek, ugyanis több mint egy évtizede ugyanannyit kapnak, de még elvett öt nap szabadságukat is siratják. Köztisztviselők sztrájkoltak ma a XV. kerületben, ahol a fideszes és néhány független képviselő ellenszavazata miatt még nincs költségvetése a városrésznek. Míg a dolgozók sztrájkoltak, társasoztak, munkáltatójuk, a jegyző az ügyfélszolgálaton dolgozott helyettük.

2019. március 14., 16:48

Szerző:

– Nyugi van, nem kell berezelni. Mindenki végezze szépen a munkáját!

 Nem épp stílszerű mondat ez egy köztisztviselői sztrájk kellős közepén, de Lamperth Mónika, XV. kerületi jegyző így nyugtatja a Rákospalotát, Pestújhelyet és Újpalotát magába foglaló kerület hivatalának dolgozóit a reggel nyolcra összehívott értekezleten. Persze, a volt belügyminiszter nem az országos munkabeszüntetésre céloz, hanem arra, hogy itt helyben más miatt is forró a pite: a Fidesz és néhány független képviselő beintett a balos városvezetésnek és nem fogadta el a kerületi költségvetést. 

A dolgozók összesúgnak. A nyugtalanságnak mégsem látni nyomát a kerületi díszteremben. A falon Deák és Széchenyi, barna faborítás, kék huzatú székek. A terem végében összetolt büféasztalokon a kávé mellett könyvek, társasok, a sztrájkolók játékai. De a szórakozásra még várni kell. A sztrájk előtt még „munkaértekezlet” van.

– Az újságok írnak mindenfélét –  mondja épp a jegyző. Villannak a vakuk, zajlik az élő Facebook közvetítés.

– Például azt – folytatja Lamperth Mónika –, hogy összeomolhat a város.

Pedig szerinte nincs így: „csak” az állami támogatástól esnének el, ami 2,5 milliárd forint szemben az egész büdzsé mintegy 25 milliárdjával.

Fotó: Bazánth Ivola

Hosszú jogi procedúra elé néznek, ha március 18-ig nem fogadják el a költségvetést. Áprilistól felfüggesztik az állami juttatásokat, a kormányhivatal felszólíthatja a testületet a költségvetés elfogadására. Végső esetben bírósági eljárás után pedig a kormányhivatal alkothat büdzsét a városi képviselők helyett. De ilyenre még nem volt példa.

– Ne higgyétek el, hogy összeomlás határán vagyunk – mondja Lamperth. Az óvodák, iskolák szerinte áprilistól is működni fognak, a kötelező feladatait az önkormányzat biztosítja. De az önként vállaltakra már nem lesz pénz: így elmaradhatnak az alapítványi, egyházi, egyesületi támogatások, kerületi pályázatok kerülhetnek parkoló pályára. Várhatóan nem lesz cafetéria, jutalom, képzésre sem jut pénz, elmaradhatnak az önkormányzati játszótér- és óvoda-felújítások.

– De meg szeretnénk nyugtatni benneteket, mindenki kap fizetést! – mondja. – A költségvetés megoldása pedig a politika feladata.

Hát ebből eddig nem sok jó sült ki. Idén már a második körben mondtak nemet a büdzsére a fideszes képviselők. Frakcióvezetőjük szerint beteg a költségvetési terv, nem lehet orvosolni. Az első, februári büdzsé-ülésen például azon akadtak ki a kormánypártiak – a 444.hu tudósítása szerint –, hogy nyomást akarnak rájuk gyakorolni a kerületi intézményvezetők, akik közül többen is felszólaltak a béremelést és egyéb fejlesztéseket is tervező költségvetés mellett.

A Fidesz feltehetően most visszavág azért, hogy immár sokadszorra bukott meg kerületi vezetőjük. A sikertelenségét érzékelve, maga Orbán Viktor kormányfő küldte el a selyemzsinórt László Tamásnak, a volt fideszes polgármesternek, kerületi pártvezetőnek, és köszönte meg munkáját. A helyi pártszervezet élén rapid helycsere történt: már egy ifjabb politikus, az eddigi városi frakcióvezető, Pintér Gábor a főnök.  

László legutóbb tavaly szeptemberben vesztett Németh Angéla, az ellenzék közös jelöltje ellen az időközi polgármester-választáson, amit azért kellett kiírni, mert a korábbi polgármester, a DK-s Hajdu László parlamenti képviselő lett.

A 2014-es választások után patthelyzet alakult ki a kerületben. Hajdu László a városrész működőképessége érdekében megegyezett a Fidesszel, így két kormánypárti alpolgármestere lett. Ám időközben László Tamás bejelentette, hogy felmondják ezt az együttműködést, mert szerinte Lamperth Mónika volt belügyminiszter, jelenleg helyi jegyző „elszabadult hajóágyúként” irányítja Hajdut. Ráadásul a helyi Fidesz fegyelmit akart indítani Hajdu ellen, mivel nem engedte, hogy 77 millióval növeljék a helyi óvoda- és bölcsőde felújítások költségét. Korrupcióra gyanakodott a volt polgármester, ezért nem írta alá a közgyűlési határozatot. Később a kormánypárt visszavonta a fegyelmi javaslatot, és rögtön megpróbálta egy másik indítvánnyal gyámság alá helyezni őt. Hajdu kitartott, sőt nyert is az országgyűlési választásokon, így idő előtt el kellett hagynia a polgármesteri székét. A háború most a költségvetés elutasításával újabb szakaszba lépett.

Fotó: Bazánth Ivola

A díszterem ajtaján az MKKSZ (Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete) papírja, rajta az egynapos sztrájk valódi oka: a köztisztviselők tizenegy éve nem kapnak béremelést és ez idén sem várható. De ennél még többet akarnak: az elvett öt nap szabadság visszaadását, a rugalmas munkaidő visszaállítását, hogy az ebédszünet legyen újra a munkaidő része. Követelik a munkaévek és tapasztalat elismerését, a szakszervezeti jogok visszaadását, a korkedvezményes nyugdíjat, a munkáltatói önkény megszüntetését, hogy ne vegyék el a munkát vállaló szakemberek nyugdíját, hogy legyen újra a közigazgatás napja július 1-je, valamint, hogy állítsanak fel egy nemzeti munkaügyi kerekasztalt.

Lamperth rátér a sztrájkra, bejelenti, hogy osztályvezető-társaival a sztrájkoló dolgozók helyett munkába lép az ügyfélszolgálaton és fogadja a polgárokat.

– Tartsatok ki! – olvassa fel a pulpitusról Szilvási Anna, az MKKSZ helyi alapszervezet titkára az Audi-gyár szakszervezetének üzenetét.

Nekünk azt mondja, náluk még jó a helyzet, hiszen a XV. kerületi testület az államtól kapott több mint 38 ezer forintos alapilletményt kiegészítette ötvenezerre. Így ők a többi, más hivatalokban dolgozó, nehezebb helyzetben lévő kollégáik melletti szolidaritásból sztrájkolnak. Azt már Lamperh Mónikától tudjuk meg, hogy az érettségizett köztisztviselők a XV. kerületben átlagosan bruttó 195 ezret, míg a diplomások ennél bruttó százezer forinttal többet keresnek. A legnagyobb gond a falvakban van, ahol nemhogy bérkiegészítésre, vagy jutalomra nincs pénze az önkormányzatnak, hanem gyakran tűzifára sem. Rákospalotán évente kétszer adnak az arra érdemeseknek jutalmat, ami elérheti a fizetés másfélszeresét.

Boros Péterné, a MKKSZ elnöke is dolgozott hivatalban, jegyző volt korábban. A pulpitusról köszönt mindenkit, azt mondja, hogy 7500-an sztrájkolnak országszerte a 17 ezer köztisztviselőből. Kitér arra, hogy az elmúlt időszakban állami forrásból nem, csak a gazdagabb, vagyis nagyobb adóbevétellel rendelkező önkormányzatok által a szolidaritási alapba befizetett források nyomán emelkedhetett a köztisztviselők jövedelme. A fórumon Eszes Béla, Jánoshida polgármestere is arról beszél, mennyire rossz a megbecsülésük.  

– Mára eljutottunk oda, hogy az önkormányzatok egymást finanszírozzák – mondja Boros Péterné. – Május elsején nem ünnepelni fogunk! Haragosak vagyunk. Elmentünk a falig!

Csak később árulja el, hogy felvonulást, tüntetést szerveznek május elsejére.

Eljött a versenyszféra képviselője is. Borosné után Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke is arról beszél, hogy elegük van a hátrálásból.

– Mostanában ezért egyre több a munkahelyi sztrájk és az utcai megmozdulás. De megjelent egy új eszköz is, a szolidaritási sztrájk is – mondja. Szerinte össze kell fogniuk a közszférában és a versenyszférában működő szakszervezeteknek, mert ha nem így tesznek, „leszalámizzák” a munkavállalókat.

Fotó: Bazánth Ivola

A hivatalos programnak vége.

– Mindenki menjen az irodájába, vagy maradjon itt a nagy teremben, ahol beszélgethetünk, játszhatunk a sztrájk idején – mondja a mikrofonba Szilvási Anna.

A többség az irodájába siet. Páran maradnak a teremben. A büféasztalon ropi, gyömbéres süti, Terfere-keksz. Konyhai újságokkal és Krúdy Vörös postakocsijával is elüthetik a sztrájkolók a munkaidőt. Az asztalokra pakolják a társasjátékokat. Az egyik dolgozó lánya óvodapedagógusnak készül, szolidaritásból jött segíteni. Rombusz alakú, festett kartonlapokat helyez az asztallapra:

– Ez egy taktikai játék. Kirakom, hátha valakinek lesz kedve játszani.

Egy nő a büféasztalon lévő könyveket nézegeti. Rászól a társa:

– Ne vidd el! Aki játszik, tombolát kap és a könyveket sorsoljuk ki.

Egy fiatal dolgozót szólítunk meg. Szabódik, nem szívesen áll szóba velünk. Nevét sem árulja el. Végül annyit elmesél, hogy a főiskola után nem volt meg a nyelvvizsgája, ezért minimálbéren helyezkedett el a magánszektorban. Amikor sikerült a vizsgája, több helyet megpályázott és így került a XV. kerületbe.

– Szociális ügyekkel foglalkozik, ami itt az egyik legnehezebb feladat – lép hozzánk Szilvási Anna.

– Én is a versenyszférában dolgoztam. Anno nem volt hétvégém, a munkaidő soha nem ért véget délután – mondja egy másik dolgozó. – A polgármesteri hivatalban minden kiszámítható. Fél ötkor befejezem a munkám, ha tovább kell dolgoznom, lecsúsztatom.

Fotó: Bazánth Ivola

Lamperth Mónika az ügyfélszolgálaton ül. Sztrájk idején csökkentett üzemmódban dolgoznak: a kitűzött helyszíni szemléket tartják meg, a halálesetek bejelentését intézik, az előre egyeztetett esküvők sem maradnak el és működik a portaszolgálat is.

Fiatal férfi érkezik. Felesége hívta fel, hogy ugorjon el az önkormányzathoz.

– Három gyerekem van. Az iskolában mondták, hogy igazolást kell vinnem, hogy kedvezményt kapjak a gyerekek nyári táborához.

– Magdikám, hol a nyomtatványunk? – szól hátra az ügyfélszolgálatos jegyző.

Magdika ugrik, de kiderül, hogy az iskola nem szólt az önkormányzatnak a nyomtatványigényről.

– Amióta nem mi vagyunk a fenntartók, nem tájékoztatnak minket – mondja Lamperth Mónika. De megígéri a férfinak, hogy felhívja a KLIK-et és intézkedik.

– Mikor jöjjek be? – kérdezi bátortalanul a családfő.

– Ne fáradjon még egyszer, kipostázzuk a címére – mondja a jegyző.

A férfi zavartan feláll. Visszaigazítja a helyére a széket.

Az emeleti irodák nyitva vannak, kávéillat, csendes beszélgetés szűrődik ki. A portás mosolyogva köszön el.