A Corvinus Egyetem egyik tanszéke is elítéli a Figyelőt Soros György nem létező zsoldosainak a listázásáért

2018. április 13. 16:30 - szerző: B. V.

A Corvinus Egyetem Összehasonlító és Intézményi Gazdaságtan Tanszéke egy emberként ítéli el Schmidt Mária lapja, a Figyelő listázta Soros György nem létező zsoldosait. A Tanszék oktatói nyílt levélben fejezik ki tiltakozásukat egyetemi oktatók és civil szervezetek listázása ellen.

A Figyelő cikke az egyetem saját kollégáit is érinti.

– A Figyelő című hetilap 2018. április 12-i számában megjelent, A spekuláns emberei című cikk több, Magyarországon jogszerűen működő, fontos társadalmi szerepet betöltő civilszervezet és tudományos intézmény munkatársait listázza és bélyegezi meg. A Budapesti Corvinus Egyetem Összehasonlító és Intézményi Gazdaságtan Tanszékének munkatársaiként elítéljük a cikkben foglaltakat, amelyek hazánk és Európa legsötétebb időszakát idézik. A leghatározottabban tiltakozunk az ellen, hogy egyetemi oktatókat és civil szervezetek munkatársait listázzanak, és emberi méltóságukban megsértsenek! Szolidárisak vagyunk mindannyiukkal, mellettük állunk! Megvédjük a Budapesti Corvinus Egyetem érintett kollégáit, Csaba Lászlót, Chikán Attilát és Kornai Jánost, akik nemcsak a magyar közgazdasági szakma ikonjai, de nemzetközi szinten is a legkiválóbbak közé tartoznak – írják.

A tanszéki az aláírók között van Ádám Zoltán, Bara Zoltán, Deák Dániel, Gedeon Péter, Győrffy Dóra, Hámori Balázs, Katona Márton, Krasznai Márton, Medve-Bálint Gergő, Rosta Miklós tanszékvezető, Székely-Doby András, Venczel István, Veres Pál.

Levelüket az alábbi gondolattal zárják:

„Tanszékünk tagjai, akik egy nyitott, sokszínű és toleráns közösség büszke egyetemi polgárai, elítélik a félelemkeltés politikáját, amelybe ez a cikk is illeszkedik. Feladatunk ma sem más, mint akkor, amikor József Attila 1937-ben megírta híres sorait:

az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétben vagyunk.”

A listán említett Chikán Attila, aki egyébként az első Orbán-kormány gazdasági minisztere volt, a Hír TV adásában könnyeivel küszködve beszélt a szerepeltetéséről azon a listán, amely egy hatalmas kamu egyébként.

Az egyetemi tanszék kiállása azért is pikáns gesztus, mivel a Corvinus rektora, Lánczi András a Fidesz egyik fő ideológusa. Ő maga is megerősítette, hogy Orbán korrupt rendszert épít.