A civilek elleni háború áldozatai

2017. június 6. 18:45 - szerző: Kökényesi Gábor

Vannak, akik csak segíteni szeretnének, és vannak, akik ezt minden eszközzel akadályozzák. A civilek segítsége láthatóvá teszi a problémát, és igyekszik megoldást keresni, míg a hivatalok inkább elrejtenék a gondokat a világ elől. Ennek a háborúnak sok áldozata van. Segítők és segítségre szorulók is.

Több mint három éve oszt vasárnaponként meleg ételt a rászorulóknak a Heti Betevő nevű szervezet. A lehető legcivilebb kezdeményezést egy baráti társaság hozta létre, kizárólag a támogatók adományaiból működnek és segítenek a rászorulókon. A szervezet önkéntesei egyszerűen főznek: jó minőségű étellel látják el a rászorulókat, akik egyáltalán nem csak hajléktalanok. Sok kisnyugdíjasnak, nagycsaládosnak jelent sokat a vasárnapi betevős ebéd.

Miközben a társaságnak már öt csoportja működik (Budapesten kívül Makón, Székesfehérváron és Pécsen), az alapító, a VII. kerületi, nehéz helyzetbe került. Az önkormányzat tavaly indoklás nélkül megtiltotta az ételosztást a Klauzál téri bázison. A betevősök egy darabig küzdöttek ez ellen, de alulmaradtak, így most ott főznek és osztanak, ahol tudnak. A vendégeik továbbra is a Klauzál téren gyülekeznek, és kisebb csoportokban, önkéntesek kíséretében vonulnak át az aktuális helyszínre. Ez nyilvánvalóan senkinek nem jó és hosszú távon nem is fenntartható, de az önkormányzat hajthatatlan.

Ráadásul legutóbb olyan történt, ami a csoport történetében még soha nem fordult elő.