A CEU rektorhelyettese lazán cáfolja az érveket, amivel a kormány a genderképzés megszüntetését indokolja

2018. augusztus 14. 10:37 - szerző: 168 Óra

Fodor Éva, a CEU rektorhelyettese Facebook-oldalán cáfolja az Emberi Erőforrások Minisztériuma állításait, miszerint nincs igény a társadalmi nemek tudománya képzésre, és gazdaságilag nem éri meg a szakok fenntartása.

A rektorhelyettes szerint a képzés elvégzése után számos álláslehetőség áll a hallgatók előtt, és nemzetközi nagyvállalatoknál, alapítványoknál, államigazgatási szerveknél is igényt tartanak az itt megszerzett tudásra. 

Az egyetem tavaly végzett felmérést, 398 diák adatait alapul véve. A tanszék volt hallgatóinak 42 százaléka oktatási-kutatási területen dolgozik, de az egyetem végzett MA-s diákjai tanulnak például a Princetoni egyetemen, Berlinben, New York-ban, Oxford-ban, de Ljubljanában, Prágában vagy Tallinban is.

– Diákjaink több mint 22 százaléka nagyvállalatoknál helyezkedik el a magánszférában. Ezek közül néhány munkáltató példaként: Air France KLM, Citibank, IBM, KPMG, Media Plot, The Coca-Cola Company, Genesis Healthcare, Argyll Business Centers, stb. – írja Fodor Éva.

Fotó: Facebook

Múlt héten derült ki, hogy egy tervezett rendeletmódosítás szerint a jövőben nem indulhat mesterképzés társadalmi nemek tanulmánya szakon. Jelenleg két egyetemen folyik ilyen képzés, az ELTE-n és a CEU-n. A CEU elítélte a lépést, és a felsőoktatás szabadságába történő durva beavatkozásnak és cenzúrának minősítette. Az ELTE végül szintén kiállt a képzés mellett.