A CEU felfüggesztette a menekülteknek meghirdetett oktatási programjait a bevándorlási különadó miatt

2018. augusztus 28., 16:35

Szerző:

Az egyetem kedd délután adott ki egy közleményt, amely szerint a bevándorlási különadóról szóló, augusztus 24-én életbe lépett magyar jogszabályi rendelkezések miatt arra kényszerült, hogy felfüggessze a regisztrált menekülteknek és menedékjogot kérőknek meghirdetett oktatási programjait és azt a kutatási ösztöndíjat is, amelyet az EU támogatásával hirdettek meg a közép- és dél-európai országok migrációs politikájának a kutatására.

Fotó: Kökényesi Gábor

A lapunkhoz is eljuttatott közlemény Így hangzik:

„ A CEU arra kényszerült, hogy augusztus 24-ével, azonnali hatállyal felfüggessze a regisztrált menekülteknek és menedékjogot kérőknek meghirdetett OLIve oktatási programjait,  valamint a közép- és dél-európai migrációs politika kutatására meghirdetett, EU által finanszírozott Marie Curie ösztöndíját.

A CEU a bevándorlási különadóról szóló, augusztus 24-én életbe lépett magyar jogszabályi rendelkezések miatt kényszerült erre a lépésre. A CEU adótanácsadói szerint lehetséges, hogy a törvény értelmében az egyetemnek 25%-os különadót kellene fizetnie a programok után. Amíg a törvényi és adózási feltételek nem tisztázódnak, a CEU felfüggeszti a programokat.

A CEU hangsúlyozza, hogy az OLIve programok kizárólag a Magyarország területén törvényesen tartózkodó személyeknek biztosítottak oktatást. Büszkék vagyunk a programban végzett munkánkra, és az európai menekült és migrációs folyamatok terén végzett kutatásainkra, és mindent megteszünk, hogy ezt a munkát a jövőben is folytathassuk.”

Az Orbán-kormány 2017-ben szállt rá látványosan a CEU-ra, és bár az egyetem azóta minden feltételt teljesített, amelyet a tavaly áprilisban elfogadott, lex CEU néven elhíresült felsőoktatási törvénymódosítás előírt, az Orbán-kormány még mindig nem írta alá az egyetem budapesti működését garantáló megállapodást. Az ELTE mellett a CEU a másik célpontja annak a szándéknak is, hogy Magyarországon betiltsák a társadalmi nemek tanulmánya képzést.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.