A Budapesten harcoló SS-katonákból faragna hőst a köztévé műsora, miután a homoszexualitást gyógyítható betegségként állították be

2019. február 13., 19:43

Szerző:

Újabb nagy dobással jelentkezett a közmédia M5-ös tévécsatornáján Trombitás Kristóf Keresztély, akinek közelmúltban sugárzott műsorában Trombitás és a meghívott szakértők is gyógyítható betegekként beszéltek a melegekről, akiken segíteni kell. A műsor olyan jól sikerült, hogy a Fidesz ifjúsági szervezetének alelnökét is kiakasztotta.

444.hu vette észre, hogy a műsorban legutóbb Budapest második világháborús ostromának témáját vették elő, hozzákapcsolva a sikertelen német kitörési kísérletre emlékező budai neonáci vonulásról, a Becsület Napjáról szóló diskurzust.

„Míg a doni hősökről már megemlékezhetünk, Budapest védőinek, akik egyben Európa védői is voltak, csak lopva lehet emléket állítani. Miben voltak ők mások, miért voltak bűnösebbek bármely más nemzet fiainál? Csak azért, mert a hadi szerencse nem melléjük állt, és vesztettek? De nyert-e bárki ebben a csatában és a háborúban?” – vezette fel a műsort Trombitás.

A műsorvezető ezzel egyből jelezte, hogy itt bizony félre kívánják tenni azt a hagyományos történelemszemléletet, amely szerint a Budapestet a szovjet Vörös Hadsereg ostromától 1944 decembere és 1945 februárja között védelmező német hadsereg, illetve a Waffen-SS katonái, továbbá a felfegyverzett nyilas csapatok tehetők felelőssé a főváros teljesen felesleges elpusztításáért, tovább több tízezer polgári lakos pusztulásáért, illetve meggyilkolásáért.

A műsor szakértői például megállapították, hogy magyar főváros védőinek jelentős része sorozott katona volt, köztük az SS-be sorozott magyarországi svábok. Továbbá, ha nem húzódik el Budapest ostroma a magyar és a német védők ellenállása miatt, akkor az oroszok később nagyobb falatot haraphattak volna ki maguknak Európából (ez utóbbi kijelentés történészi körökben igencsak vitatott, ugyanis a szovjet hadsereg Berlin felé tartó előrenyomulását nem befolyásolta jelentősen Budapest védelme).

„Sokan önmagában egy ilyen megemlékezést is bűnnek tartanak. Miért lenne ilyen veszélyes egy egyszerű teljesítménytúra? (...) Mégis miért van az, hogy sok esetben, aki meg szeretne emlékezni arról, hogy mi történt '45 februárjában Budapesten, és önmagában, a budapesti ostrom mekkora hasznot hajtott mondjuk Európa számára, azt lenézik és megvetik” – mondta a műsor egyik pontján Trombitás arról a neonáci felvonulásról, amelyen a német és magyar egyenruhás hagyományőrzők helyett főleg kopasz, bakancsos, régi náci szimbólumokkal is felvértezett (többeknél horogkeresztes zászlót is láttak) alakok vettek részt, és később több antifasiszta tüntetőt is megtámadtak a nyílt utcán.

Babucs Zoltán hadtörténész, a Magyar Hírlap lapszerkesztője pedig azt mondta a beszélgetés során, hogy a Budapesten harcoló SS-katonák többsége nem vett részt háborús bűntettek végrehajtásában.

„Ugye ők katonák voltak a szó igazi értelmében, és valóban ők is megérdemlik a hősi jelzőt, hiszen parancsot teljesítve vettek részt a magyar fővárosnak a védelmében” – tette hozzá a hadtörténész.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.