A Budapesten elbukott fideszes polgármesterek szerint a párt nem figyelmeztette őket, és nem csak a Borkai-ügy miatt vesztettek

2019. október 14., 18:07

Szerző:

Bár az önkormányzati  választás előtti utolsó közvélemény-kutatások alapján a Fidesz pártközpontja tisztában lehetett azzal, hogy sok városban, különösen a budapesti kerületekben veszélyben lehetnek polgármestereik pozíciói, a 24.hu-nak nyilatkozó, a hétvégén vereséget szenvedett fideszes város- és kerületvezetők szerint nem figyelmeztették őket a veszélyre. Emiatt sokan a vereséget is döbbenettel fogadták, ráadásul nem volt B tervük sem arra, hogyan politizáljanak tovább a kerületben, illetve hogyan reagáljanak az esetleges vereségre.

Bár a legtöbben a Borkai-botrány hatására hivatkoztak, voltak, akik azt inkább kényelmes kifogásnak nevezték a vereségre.

A portálnak arról nyilatkoztak, hogy felszínre törhettek más gyökerű problémák, sokan besokallhattak Mészáros Lőrinctől és az Orbán-rendszer más ügyeitől. Ezt szerintük az is alátámasztja, hogy Borkai Zsolt ha csak néhány száz szavazat különbséggel, de Borkai Zsolt meg tudta védeni saját polgármesteri címét.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.