Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

A BME 90 professzora azt kéri az Országgyűléstől, hogy ne fogadja el az MTA kifosztását szentesítő törvényjavaslatot

2019. június 20. 07:56 - szerző: Ágoston Zoltán

A Szegedi Tudományegyetem után a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen is arra kéri az Országgyűlést, hogy ne fogadja el a Magyar Tudományos Akadémia a kutatóintézeti hálózatának átalakításáról szóló törvényjavaslatot – derül ki az MTA honlapján szerda délután megjelent közleményből.

„A BME az elmúlt évtizedekben kiváló kapcsolatokat épített ki az MTA szinte valamennyi kutatóintézetével, számos hazai és nemzetközi pályázat megvalósításában vettünk közösen részt, így az MTA-kutatóintézetek jövőjének bizonytalansága a jövőbeni technológiai fejlődés gátja lehet” – hangzik a BME 90 professzora által aláírt nyilatkozat, amelyet szignált Józsa János, az egyetem rektora is. 

Az egyetemi tanárok kérik, hogy a törvényjavaslatot vegyék le a napirendről, és induljon széles körű társadalmi párbeszéd a kutatói közösség valamennyi résztvevőjének bevonásával.

Néhány napja a Szegedi Tudományegyetem csaknem 80 professzora szólította fel az Orbán-kormányt és a parlamenti képviselőket, hogy ne támogassák a törvénytervezetet, ne engedjék, hogy a nemzetközi szinten is kiválóan teljesítő, az ország jövője és fejlődése szempontjából kulcsfontosságú akadémiai kutatórendszert ilyen nagy kár érje.

Arról, hogy a törvényjavaslat elfogadása után akadémiai kutatók egész generácoja távozhat Magyarországról, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.