A BM szombaton is „önkéntes” szemétszedésre vezényelné ki a közmunkásokat, hogy még nagyobb sikerrel járjon a kormányzati akció

2019. március 21., 10:08

Szerző:

Önszántukból szemetet szedő állami vezetőkkel vette kezdetét hétfőn a „TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” kampány, melynek keretén belül egy hétig előre megbeszélt időpontokban és helyszíneken lehet országszerte közösen szemetet szedni. Szemeteszacskót ragadtak Palkovics László innovációs- és Nagy István agrárminiszter, illetve Kontrát Károly belügyi államtitkár is, hogy kedvet csináljon a program résztvevőinek:

Kontrát Károly, Nagy István, Homolya Róbert és Palkovics László önkénteskedik
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

De a közös önkéntes szemétszedési akció úgy tűnik, mégsem mindenkinek teljesen önkéntes, ugyanis több önkormányzatot arra kértek, az akció sikere érdekében küldjenek közmunkásokat a szemétszedésre, ráadásul egy szombati (azaz pihenő-) napon is – derül ki az Azonnali birtokába jutott levélből, amit az egyik Pest megyei járási hivatal küldött ki a hozzá tartozó önkormányzatoknak.

A levél szerint „A Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkársága a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióval kapcsolatosan az alábbi tájékoztatást adja. A Belügyminisztérium támogatja a mozgalom célját, így amennyiben közfoglalkoztatási programjukban értelmezhető a szemétgyűjtési tevékenység, úgy az adott napokon (március 18-án, 19-én, 20-án, 21-én, 22-én, 23-án) a saját településüket érintően vegyenek részt a szemétgyűjtésben, ezzel is segítve az akció sikerességét.”

Az Azonnali megkérdezte a belügyi tárcát, nem tartják-e aggályosnak önkéntes programra küldetni a közmunkásokat az önkormányzatokkal. A minisztérium közölte: „a Belügyminisztérium nem utasíthatja az önkormányzatokat, ebből következően nem is utasított semmire egyetlen önkormányzatot sem. Az önkormányzatok irányába a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkársága sem rendelhet el semmit, nem is tette. Minden ezzel ellenkező állítás valótlan”

 

 

18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.