A bíróság is kimondta, hogy jogszerűtlenül oszlatták fel a Ligetvédőket

2018. február 14. 11:19 - szerző: Kökényesi Gábor – Ágoston Zoltán

2016 júniusában tiltakoztak a ma már lebontott Közlekedési Múzeum előtt a Ligetvédők aktivistái a ligetben folyó beruházási munkálatok ellen. Néhányan felmásztak az épületre, nem engedték be a bontást végző cég egyik járművét és a múzeum ablakaihoz láncolták magukat. Az aktivisták és a biztonsági őrök között konfliktus alakult ki, kihívták a rendőrséget, ők pedig feloszlatták a tüntetőket. Az aktivistákat először felszólították, hogy hagyják el a területet, de erre nem voltak hajlandók, ezért elvezették őket. A  Városliget Zrt. műszaki igazgatója arra hivatkozott, hogy a céget jogsérelem érte, amiért az aktivisták miatt abba kellett hagyniuk a munkálatokat. Lenti képeink és a videónk a helyszínen készültek.

A Társaság a Szabadságjogokért ezután a Ligetvédőkkel bírósághoz fordult és pert indítottak a rendőrség ellen, mivel szerintük az volt jogszerűtlen, hogy feloszlatták a tüntetést. A pert végül megnyerték – áll a TASZ oldalán közzétett közleményben.

 

– Álláspontunk az volt, hogy a gyülekezési jogról szóló törvényben szereplő oszlatási okok egyike sem valósult meg. A tüntetés (gyülekezés, rendezvény) a jogszabály szerint többek között akkor oszlatható fel, ha az mások jogainak és szabadságainak sérelmével jár. Az, hogy a hatóság szerint jogsérelem fenyeget, de még nem következik be, önmagában túl absztrakt érv, erre hivatkozva nem lehetséges az oszlatás – írja a TASZ.

Az akkori oszlatóparancsnok, Wieszt Ferenc húga, Wieszt Eleonóra Kocsis Máté józsefvárosi polgármester sajtófőnöke.