A betiltott Magyar Gárda sorsára juthat Toroczkai László Nemzeti Légiója, már most felmerülhet a közösség elleni izgatás esete

A Btk. egyértelműen fogalmaz: egy szervezet sem keltheti azt a látszatot, hogy önkényesen lép fel a bűnözés ellen.

2019. május 15., 06:18

Szerző:

Kedden derült ki, hogy Nemzeti Légió elnevezéssel honvédelmi hagyományőrző szervezetet hozott létre a Mi Hazánk Mozgalom. Toroczkai László, a párt elnöke a budapesti sajtótájékoztatón elmondta, a Nemzeti Légió „nem a korábban az MSZP és a Fidesz által aljas módon betiltott és a Jobbik által elárult Magyar Gárda jogutódja”, ám a szervezet „eszmeiségének és szellemiségének örököse”.

Bár az egyesületi bejegyzés alatt álló szervezet alapvető missziója a pártelnök szerint „a honvédelmi alapismeretek oktatása, a katonai hagyományok ápolása” lesz, illetve katasztrófahelyzetekben, például árvíz idején az élet- és vagyonvédelem is, Toroczkai László több, ezeken a célokon túlmutató kijelentést is tett.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke bemutatja a párt az új honvédelmi, hagyományőrző szervezetét, a Nemzeti Légiót a párt József körúti irodájában 2019. május 14-én. Mellette Födelmesi László, a Nemzeti Légió vezetője
Fotó: MTI/Mónus Márton

A Mi Hazánk Mozgalom elnöke elmondta, hogy „az anarchia, a bűnözők elleni fellépés mellett a légió feladatának tekinti, hogy támogassák azon magyar emberek ezreit, akiket szerinte jogtalanul kilakoltatnak. Azt is elmondta, hogy „van olyan cigány párt, amelyik cigány tartományt akar leválasztani Magyarországról, és olyan település, Törökszentmiklós, ahol cigány klán tartja rettegésben a helybelieket”.

Már most vizsgálni kellene őket

A Nemzeti Légió egyesületi formában alakul meg, ha megkapja a jóváhagyást. Toroczkai a 444-nek azt mondta: van jogi megoldásuk arra, hogy ne tiltsák be őket azonnal, mint a Magyar Gárdát. Azt azonban nem árulta el, hogy mi lenne a megoldás. A Nemzeti Légió zászlóbontása egyébként június 1-jén Szegeden lesz.

A Magyar Gárdát 2009-ben oszlatták fel, mert a rendezvényei, a hangulat, az egyenruhák és a parancsszavak félelmet keltettek. A magyar bíróság elsősorban a cigányság megfélemlítésére hivatkozott, amikor feloszlatta a szervezetet. A Magyar Gárda korábbi elnöke, Vona Gábor a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult, ám utóbbi ítélete szerint jogszerű volt az alakulat feloszlatása,

mert az valóban félelmet keltett a romákban és rendezvényeik túlmentek a demokratikus véleménynyilvánítás szabadságán.

„A félkatonai szervezet a magyar náci mozgalomra (a Nyilaskeresztesekre) emlékeztetett, amely a gerincét képezte egy olyan kormányzatnak, amely többek között felelős volt magyar cigányok tömegeinek kivégzéséért” - indokolt a strasbourgi bíróság.

Gárdaavatás 2009. március 15-én
Fotó: Wikipédia

Az Országgyűlés 2011 májusában módosította a Büntető törvénykönyvet (Btk.) az úgynevezett „egyenruhás bűnözés” miatt. A kormány módosító javaslatára 280 képviselő szavazott igennel, 40 pedig nemmel.

A megszavazott indítvány szerint három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az, aki olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely riadalmat kelthet valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz tartozó közösség tagjaiban.

A büntető törvénykönyv emellett kiegészült a közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezésére vonatkozó paragrafussal (352. §), amely kimondja:

Aki

a) olyan, a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenységet szervez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel, vagy

b) a közbiztonság, közrend fenntartásának látszatát keltő tevékenységet szervez,

vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Magyar György ügyvéd a 168 Órának azt mondta, a Nemzeti Légió a Magyar Gárdához hasonlóan jogellenes egyesületnek tűnik. A keddi sajtótájékoztató alapján egyenruhás, félkatonai szerveződés.

– Bármiféle rendvédelmi, vagy erőhatalmi szervezet fenntartása az állam monopóliuma. Elképzelhető, hogy alapszabálya szerinti célja alapján a Nemzeti Légió, mint egyesület nyilvántartásba vétele megtörténhet, mert e cél jogszerűen lesz alapszabályi szinten meghatározva, azonban amennyiben ténylegesen jogellenes, büntetőjogi tényállást is megvalósító tevékenységet fognak végezni a tagjai, jogi sorsa ugyanaz lesz, mint a gárdának, tehát feloszlatás - mondta az ügyvéd.

- Véleményem szerint a bűnüldöző szerveknek már most indokolt megvizsgálniuk, hogy a Nemzeti Légióval kapcsolatos eddigi cselekmények és sajtótájékoztatók megvalósíthatták-e a közösség tagjai elleni erőszak előkészületét, mert már az előkészület is büntetendő. A szervezet vezetőjének felelőssége hatványozottan súlyosító körülményként értékelendő - tette hozzá Magyar György.

Nem a ruha teszi?

A Nemzeti Légió ötlete a szegedi születésű vállalkozótól, Dorogi Györgytől származott, aki a Magyar Gárda ősalapítói közé tartozott. Dorogi a Jobbik dublini alapszervezetét gondozta, majd a Mi Hazánk tagja lett. A 444 a tegnapi sajtótájékoztatóról idézte Dorogi szavait, melyek szerint nem a ruha a lényeg, mert azt be lehet tiltani, hanem az egység. Utóbbit nem lehet betiltani. 

Toroczkai László kedden közölte, annak ellenére is mindenképpen megtartják a Törökszentmiklósra meghirdetett demonstrációjukat, hogy azt betiltotta a rendőrség.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.