A Belügyminisztérium nem vizsgálta a botrányos Microsoft-beszerzéseket

2019. szeptember 18., 14:15

Szerző:

A Belügyminisztérium nem indított vizsgálatot a Microsoft szoftverlicenc-beszerzések ellenőrzése tárgyában – válaszolta a tárca a Népszava közérdekű adatigénylésére.

A Népszava azt kérdezte, hogy zajlott-e átvilágítás a minisztérium alá tartozó NISZ Zrt. és az ORFK licencvásárlásaival kapcsolatban, és milyen eredményre jutottak. Annak ellenére sem indult azonban vizsgálat a botrányos szoftverbeszerzések ügyében, hogy a BM felügyelete alá tartozó rendőrség is érintett az ügyben. A U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) jelentésében név szerint, példaként említette az ORFK 2014–2015-ös szoftver licencszerződéseit. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő feljelentetést is tett a gyanús beszerzés miatt.

Fotó: Merész Márton

Nem csak Pinté Sándor tárcája döntött úgy, hogy házon belül nem érdemes nézelődni, a Pénzügyminisztérium alá tartozó NAV sem tartotta fontosnak, hogy vizsgálatot indítson saját beszerzéseik ügyében. Annak ellenére, hogy a hvg.hu szerint az amerikai SEC az adóhatóság egyik beszerzésével illusztrálta a Magyarországon feltárt korrupciós szisztémát.

Belső ellenőrzés tehát nem zajlik, a Központi Nyomozó Ügyészség viszont nyomozást folytat különösen jelentős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt. Igaz, tavaly már elutasította egyszer az ügyészség bűncselekmény hiányában az ügyben tett feljelentést.

Az ügy előzménye, hogy a magyar állami beszerzéseknél egy közvetítőláncon keresztül túlárazott szoftverlicenceket adtak el, illetve kenőpénzeket is kifizettek. A közvetítő cégeknél 40 százalékos extraprofit keletkezett, egy e-mail szerint a miniszterelnök beleegyezésével. A korrupciós ügyben az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) is vizsgálatot indított.