A bajai vízcsapokból folyó büdös fekete lé a vízművek vezetője szerint megfelel minden előírásnak

2018. február 27., 10:25

Szerző:

„Baján a szolgáltatott ivóvíz megfelel a vonatkozó jogszabályban előírt valamennyi előírásnak. Ezt a szolgáltató saját mérésein túl a közegészségügyi hatóság vizsgálatai is igazolják” – közölte a Zoommal a Bajavíz Kft. ügyvezető igazgatója.

A portál a múlt héten kereste Mrekva Lászlót levélben azzal kapcsolatban, hogy a Duna-parti városban rengetegen panaszkodnak a trutymós, büdös, sötét csapvízre, dacára annak, hogy 2015 óta uniós támogatásból valósult meg az ivóvízminőség-javító projekt a városban és környékén. A munka azonban kevéssé sikerült:

a víz mangán- és vastartalma megnőtt, gyakran zavaros, koszos víz folyik a csapokból.

Egy sikertelen petíció ellenére elégedetlen fogyasztóból sok van. A  bajaiak évek óta nem isznak csapvizet, fürdeni is alig mernek. Pedig majdnem hatmilliárd forintot költöttek a minőségjavításra az elmúlt években, a projekt végül tavaly zárult le.

Ikotity István képviselő és az előírásszerű bajai víz
Fotó: Ikotity István

Mrekva szerint a szolgáltató által üzemeltetett elosztóhálózatban nincs szennyezett víz. Több helyen fordul elő, hogy az ingatlanok belső vízvezeték-rendszere öreg, korszerűtlen, horganyzott acélcsővel szerelt, amiben úgynevezett másodlagos vízminőség-romlás következik be. 

Ezzel szemben egy névtelenséget kérő szakértő azt mondta, a jelenség valódi oka, hogy az új módszerrel megtisztított víz feloldja a fővezetékben lévő üledéket. Ez azonban nem a hálózat, hanem

a rosszul kivitelezett technológia hibája.

A csapból jövő folyadék ezért zavaros, emiatt magas a mangán- és vastartalma.

A Zoom megkérdezte az igazgatót, hogy inna-e fél literrel kamerák előtt ebből az egészségre ártalmatlan csapvízből. Egyelőre válaszát várják.