Pénteki adatok: 98 halott, 1311 új fertőzött

Meghalt 98, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1311 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken.

2021. január 22., 10:21

Szerző:

 356 973-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 11 811-re emelkedett, a gyógyultak száma 237 362. Az aktív fertőzöttek száma 107 800-ra csökkent. Kórházban 3959 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 247-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 19 908-an vannak, a mintavételek száma 3 018 389-re nőtt.

A kormányzati portálon kiemelték: Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le különböző gyártóknál - Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac - több tízmilliárd forint értékben. Ezekből még csak a Pfizer- és a Moderna-vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével.

A két gyártótól eddig 165 ezer ember oltására elegendő vakcina érkezett Magyarországra, 5 Pfizer- és 1 Moderna-szállítmány. A következő szállítmány jövő héten érkezik. Hozzátették: eddig 138 983 embert oltottak be, 5815-en már a második oltásukat is megkapták.

A kormány lassúnak tartja az uniós vakcinabeszerzést és -szállítást. A kormány számításai szerint ha Magyarország csak Brüsszelre hagyatkozik, szeptember végénél előbb nem lehet feloldani a korlátozásokat, a kormány ezért kínai és orosz vakcinák beszerzését is megcélozta, hogy mielőbb elkezdődhessen a lakosság tömeges oltása.

Magyarországon - ahogy eddig is - csak olyan vakcinák kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatékonyak és biztonságosak, hangsúlyozták.

Közölték azt is: az oltási rendben az egészségügyi dolgozók az elsők. A portálon azt kérik, azok az egészségügyi dolgozók, akik még nem tették meg, mielőbb jelentkezzenek az oltópontokon időpontért. Megkezdődött az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása is, a harmadik körben pedig a 89 év felettiek következnek, akiket a háziorvosok vagy oltócsapatok oltanak majd be akár a saját otthonukban - tudatták.

Az általános iskolákban továbbra is érvényben vannak az óvintézkedések és a testhőmérséklet-mérés. Az operatív törzs jelenleg 55 óvodában egy-egy csoportot érintően, 28 óvodában és 16 iskolában az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 92 iskolában egy-két osztályt és 8 iskolában a teljes intézményt érintően digitális tanrendet.

"A magyar járványügyi adatok kedvezőek, a következetes védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a járványt,

de több európai országban tovább nő a fertőzöttek száma. Ezért a jelenlegi védelmi intézkedések fenntartása és betartása továbbra is fontos" - emelték ki.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (66 525) és Pest megyében (44 361) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Hajdú-Bihar (20 205), Győr-Moson-Sopron (20 133) és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (19 916). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (7661).

 

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.