884 milliárd forintról mondott le tavaly az Orbán-kormány, és igen, ennek majdnem tizede a focira ment el

2018. szeptember 30., 12:06

Szerző:

Összesen 884,5 milliárd forintról mondott le a kormány tavaly az érvényesíthető adókedvezmények miatt - derül ki 2017-es költségvetés zárszámadásából - írta az mfor.hu. Ez az összeg a kormány számításaival összhangban van, hiszen a büdzsé tervezésekor 859,2 és 935,8 milliárd forint közötti igénybevétellel számoltak. Ugyanakkor elmarad a 2016-os tényadattól, akkor a különböző adókedvezmények miatt 958,4 milliárdról mondott le a kormány. 

A legnagyobb összeg a személyi jövedelemadóból érvényesíthető kedvezmények miatt nem folyt be a büdzsébe, 279 milliárd forint. Ennek döntő részét a családi adókedvezmények teszik ki, csak tavaly 240 milliárd maradt a családoknak ennek köszönhetően. Tavaly már majdnem elérte a 200 milliárd forintot a társasági adóból igénybe vett kedvezmények mértéke is, 199 milliárd forint volt.

Ebből 81,2 milliárd forint esett ki a költségvetésből a "sportcélú támogatás utáni adókedvezmény", vagyis a TAO-támogatások miatt. Az összeg egyébként a második legmagasabb, ennél többről emiatt 2016-ban mondott le a kormány, 135,1 milliárdról. 

A tavalyi igénybevétellel együtt a rendszer létezése, 2011 júliusa óta összesen 440,5 milliárd forint ment el a sportra ilyen módon a büdzséből.

Előadó-művészeti szervezet támogatása miatt 28,7, a filmtámogatás kedvezménye miatt pedig 7,9 milliárd forint nem folyt be a költségvetésbe. 

Százmilliárdnál is nagyobb összegben érvényesítettek illeték és szochó-kedvezményeket, egyaránt 112,6-112,6 milliárd forintot. Utóbbi főként a munkahelyvédelmi kedvezményeket jelenti, melyeknek köszönhetően 111,7 milliárd forint maradt a vállalkozásoknál. Ez azonban jócskán elmarad attól a nagyságrendtől, mint amire a kormány a költségvetés összeállításakor számított. Akkor úgy számoltak, 143-147 milliárd forint között lehet az érvényesített kedvezmények összértéke.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.