710 millió forinttal csökkent a kórházak tartozása

A szeptemberi meglepően alacsony növekedés után októberben kisebb lett a kórházak lejárt tartozásállománya.

2020. november 24., 17:02

Szerző:

Októberben 710 millió forinttal csökkent a költségvetési intézményként gazdálkodó magyar kórházak tartozása, amely így 40,8 milliárd forintot tesz ki a Magyar Államkincstár friss adatai szerint – írja a Napi.hu. A kórházak adóssága már szeptemberben is sokkal jobban alakult a szokásosnál, mivel az adósságállomány csak félmilliárd forinttal nőtt.

A részletes adatokból kiderül, a rendszeresen az adósságlista élén álló nagy kórházak, egyetemek, országos intézmény, megyei kórház, ezúttal közel 3 milliárdos növekedést hoztak össze egy hónap alatt, amit egy-egy megyei kórház több száz milliós és sok városi kórház tízmilliós nagyságrendű adósságcsökkentése ellentételezett.

A kórházak adóssága menetrendszerűen újratermelődik, a kormány pedig év végén menetrendszerűen kifizeti a felhalmozódott tartozásokat. A szektor egyrészt alulfinanszírozott, másrészt vélhetően azért vannak a rendszerben tartalékok. 2019 végén azonban a kormány gyakorlatilag csődöt jelentett a kórházakra, bejelentették, hogy nem fizetik ki a beszállítókat, hanem leülnek velük tárgyalni arról, mennyit fizetnek ki a tartozásokból – mint utóbb kiderült, ez nagyrészt a beszállítók túráztatása volt, kormány kifizette a tartozásokat.

2020-ban a járványhelyzet alaposan felborította a kórházak gazdálkodását, különösen az elektív beavatkozások leállítása, újraindítása majd ismételt leállítása.

 

 

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.