68 daru pusztult el a Hortobágyon, mert elektromos vezetéket állítottak a táplálkozó és az éjszakázó helyük közé

2018. december 3., 16:16

Szerző:

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai november 12-én arról értesültek, hogy a pródi térségben elpusztult darvakat találtak . A Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai átvizsgálták a területet, és a védett madárfaj 68 példányára bukkantak rá. Túlnyomó többségük már nem élt, néhányan pedig olyan súlyos sérülést szenvedtek, hogy el kellett altatni őket, mert már nem volt esélyük a túlélésre – írja honlapján a nemzeti park.

A balesetet az okozta, hogy a zömében a hajdú-háti szántóföldeken táplálkozó madarak a november 10-én délután hirtelen leszálló, nagyon sűrű ködben magasfeszültségű elektromos vezetéknek ütköztek, miközben az éjszakázó helyük felé repültek. A térség egyik legjelentősebb éjszakázó helye a Virágoskúti-halastavak IV-es üteme, amelynek közelében húzódik egy 400 kV névleges feszültségű átviteli hálózat – sajnos éppen a táplálkozó- és az éjszakázó helyek közötti légifolyosóban.

Közönséges darvak Finnországban. A tapasztalt példányok sem tudják elkerülni a vezetéket a hirtelen leszálló ködben
Fotó: Jari Peltomäki

Az eset nem egyedi. Magyarországon már más területeken is történtek hasonló, szerencsétlen kimenetelű ütközések. A ködös időben a madarak későn észlelik az útjukba kerülő akadályt, amikor a repülési sebességük már nem teszi lehetővé a korrekciót, és megtörténik a baj. Egy elpusztult példányon ornitológiai jelölőgyűrűt találtak, amelyről kiderült, hogy 11 évvel ezelőtt jelölték meg Finnországban. Ez is azt mutatja, hogy az öreg, tapasztalt, már sok vonulást átélt példányok sem tudják elkerülni a vezetéket a hirtelen leszálló ködben.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Zrt. ígérete szerint madáreltérítő berendezéseket szerel fel, amelyek javítják majd a vezetéksodrony láthatóságát.

(A 24.hu nyomán.)

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.