A választási rendszer üzemeltetése is a Mészáros-Jászai tulajdonhoz került a T-Systems megvásárlásával

2019. július 11. 09:27 - szerző: 168 Óra

Azzal, hogy a Mészáros Lőrinc kisebbségi, illetve jobbkeze, Jászai Gellért többségi tulajdonába, a 4iG-hez került a T-Systems közigazgatási és nagyvállalati szolgáltatásai a kedden bejelentett felvásárlással, számos állami rendszer üzemeltetése, illetve több milliárd forint közbeszerzési érték landolt a kormányközeli üzletembereknél – összegzi a 24.hu

A cég csak idén megközelítőleg 5 milliárd forint közbeszerzést nyert el állami és önkormányzati szereplőktől, és ez az aprópénz. Jelenleg három állami szerződéssel 45,5 milliárd forintért működtet rendszereket a T-Systems. De nézzük, hogy jelenleg mely jelentősebb rendszerek tartoznak a 4iG és a T-Systems által elnyert közbeszerzésekhez:

  • a BKK jegyrendszerének fejlesztése (4iG+T-Systems);
  • Nemzeti Választási Iroda elektronikus választási rendszerének üzemeltetése, adatbiztonsága (T-Systems);
  • a budapesti BUBI-közbringarendszer szoftverének üzemeltetése (T-Systems);
  • Fővárosi Utastájékoztatási Rendszer, azaz a Futár működtetése (T-Systems);
  • a Nemzeti Adó és Vámhivatal hálózatbiztonsági fejlesztései (T-Systems);
  • az Állami Egészségügyi Ellátó Központ e-receptek és az e-beutalók kiállításához szükséges 90 ezer darab kártyaolvasója (T-Systems)
  • a Microsoft szoftverek és az Oracle szoftverek nagyszámú lincencelése közbeszerzéseken (T-Systems+4iG)

A 24.hu nem említi, de konzorciumban a 4iG nyerte el a  legális dohánytermékek útját a termelőtől a boltig követő Dohánytermék-azonosító Informatikai Rendszer kiépítésének és ötéves működtetésének a feladatát is négymilliárd forintért.

A T-Systems megvásárlásával az egyébként is közbeszerzések tömkelegét nyerő 4iG lényegében megkerülhetetlenné vált a magyar közigazgatásban, az állami és önkormányzati cégeknél.

A 24.hu értesülései szerint mikor – tavaly szeptember után ismét – Orbán Viktor márciusban személyesen tárgyalt a T-Systemst tulajdonló Telekom vezetésével, akkor felmerült a leányvállalat eladása.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Timotheus Höttgest, a Deutsche Telekom vezérigazgatóját (b2) a Parlamentben 2018. szeptember 17-én.
Fotó: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs