Mészáros Lőrinc és volt jobbkeze cége, a 4iG megvásárolja a T-Systemst

2019. július 9., 11:47

Szerző:

A 4iG Nyrt. és a Magyar Telekom Nyrt. megállapodott a T-Systems Magyarország Zrt. eladásával kapcsolatos főbb pontokról

– írja a két cég közös közleményében a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Lényegében a T-Systems átvilágítása van hátra, az idei évben ténylegesen a Mészáros Lőrinchez, illetve közeli üzlettársához, Jászai Gellérthez tartozó 4iG-hez kerülhet a német telekommunikációs óriás magyarországi hálózati üzletága.

A megállapodás nem érinti a T-Systems lakossági, kis- és középvállalati egységeit, a 4iG a nagyvállalati, közigazgatási és intézményi ügyfeleiknek nyújtott szolgáltatások értékesítésére teszi rá a kezét.

A cél egy partnerségi viszony kialakítása a két oldal között, ugyanis az értékesítést a jövőben is a T-Systems értékesítheti a Magyar Telekom távközlési szolgáltatásait a nagyvállalati és közszféra szegmenseiben, igaz, már Mészáros-Jászai tulajdonként.

Fotó: DPA/Kai Nietfeld

Az aláírt előzetes megállapodásban a felek megegyeztek a vételárban és a főbb feltételekben, azonban a tranzakció teljes feltételrendszere az előzetes megállapodást is ide értve - a T-Systems Magyarország átvilágítása és a felek közötti további tárgyalások függvényében - a végleges adásvételi szerződés aláírásával válik kötelező erejűvé. 

A 4iG Nyrt. emellett arra is jogot szerez, hogy a tranzakció zárását követő három évig, a megállapodás feltételei szerint Magyarországon használhassa a T-Systems márkanevet.

A tranzakció megvalósulása és zárása az átvilágítás folyamatától, a felek közötti tárgyalások alakulásától, a szerződéses feltételrendszer kialakításától, a jogi dokumentáció aláírásától, valamint a szükséges hatósági engedély megszerzésétől függ. A tranzakció zárása 2019-ben várható - közölték Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Százmilliárdos üzlet

A 4iG-ben ugyan Jászai Gellért döntő befolyást szerzett azzal, hogy a cég részvényeiből Mészáros Lőrinctől is vásárolva 40 százalékos részesedést ért el. Ugyanakkor nehéz a két személy külön kezelni, Jászai Gellértet lényegében Mészáros Lőrinc „agyának” hívják, az ő tevékenységével tudja a volt felcsúti gázszerelő a dollármilliárdos cégbirodalmát igazgatni. Jászai Gellért az év eleji vásárlásnál már deklarálta, hogy céljuk a legnagyobb magyarországi informatikai vállalkozássá válni – ennek része a T-Systems részbeni felvásárlása.

A T-Systems jövőjéről Jászai Gellért azt nyilatkozta, hogy a fontos mérföldkő ez a cégnek, ugyanis 2-3 éven belül a régióban is vezető szerep elérésére törekednek.

A Magyar Telekom leányvállalata igazi nagy falat, a cég értéke elérheti a 100 milliárd forintot is. Ennél valószínűleg alacsonyabb összeget kell kifizetnie a 4iG-nek, mivel nem a teljes értékesítést szerezték meg a megállapodás értelmében. De hogy érezhető legyen, milyen pénzcsaphoz férhet hozzá a Mészáros-Jászai páros:

A T-Systems tavaly 114 milliárd forintos bevételt könyvelt el.

 

Doppingolt sötét ló

 

Korábban sokáig pletyka volt, hogy a Mészáros-birodalom Jászai vezetésével szeretné megvetni magát a telekommunikációs és IT-piacon – ebben a 4iG megszerzése volt az első lépés. A 4iG egy veszteséges vállalkozás volt egészen Mészáros Lőrinc 2018 végi megjelenéséig, amikor 33 százalékos részesedést szerzett, ami tovább bővült.

A cég tőzsdepiaci értéke azonnal megugrott, ami nem is csoda,

Mivel Mészáros Lőrinc érdekeltségei rendre állami közbeszerzéseket nyernek, a bevétel is garantált, amiből többen szeretnének részesedni részvényesként, ezért cukorként veszik.

Sokáig a Telenor magyarországi leányvállalatát emlegették célpontként. Az Index is írt az év elején szivárogó első pletykákról, hogy a T-Systems lehet a kiszemelt. Mivel ez a hír egyezett a Mészáros és Jászai közötti tulajdonviszonyi átrendeződésnek is, a piac beárazta a dolgot és azonnal emelkedni kezdtek a 4iG részvényei.

18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.