430 milliós villában lakik az egyetlen fillér megtakarítással nem rendelkező Matolcsy György

2018. március 13., 07:48

Szerző:

Egy II. kerületi, Páfrányliget utcai villában lakik Matolcsy György – derítette ki a 24.hu.

A portál azt írta, a nemrég 430 millióért hirdetett ingatlant a jegybankelnök fiának cége, a Magyar Stratégiai Zrt. vette meg, amelyhez Matolcsy György unokatestvérének bankjától, az NHB-tól vettek fel 280 milliós jelzáloghitelt.

A ház öt szobás, 470 négyzetméteres, 100 négyzetméteres garázs van hozzá, és 1300 négyzetméteres telken áll.

Matolcsy Ádám a lap kérdésére elismerte, hogy édesapja használja az ingatlan egy részét, és állítása szerint ezért bérleti díjat fizet. A válasz alapján az ingatlan másik részét a Magyar Stratégiai Zrt. munkatársai használják, a cég tevékenységének megfelelően. Az ingatlant „a cégen és édesapámon kívül más nem használja, én pedig nem lakom ott” – írta Matolcsy Ádám. A cég egyébként ingatlan adásvétellel, bérbeadással és üzemeltetéssel foglalkozik a tevékenységi körei szerint, székhelyén kívül telephelye nincs, vagyis egyedül a Párfánykert utcában van jelen.

A portál közli a villa egykori ingatlanhirdetésének szövegét is, eszerint „A Rózsadomb szélén, tökéletesen csendes nyugodt mellékutcában, erdő mellett, harapni való tiszta levegőben, néhány éve provanszi stílusban, a legnemesebb anyagokból minden részletében finoman kidolgozva épült mediterrán jellegű luxusvilla. E ház tulajdonosa, ha a napi hajsza után hazaér, mély lélegzetet kell hogy vegyen a friss erdei levegőből, és kiülhet a kerti nyugágyak egyikébe, vagy télen beülhet az elegáns nappaliban egy kényelmes fotelba a kandallóban duruzsoló tűz mellé, és úgy érezheti magát, mintha nem is Budapesten volna, hanem Svájc vagy a francia Alpok kis falujának elegáns polgárvillájában, erdei környezetben, tiszta hegyi levegőben, csendben és tökéletes nyugalomban”.

Az MNB azt közölte a 24.hu kérdéseire, hogy „az MNB elnökének ingatlanhasználatával és a lakhatásával kapcsolatos információk nem minősülnek közérdekű adatnak”, illetve, hogy „a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Stratégiai Zrt. között semmilyen szerződéses kapcsolat nem áll fenn”.

Matolcsy György vagyonnyilatkozatában – amely a 2017. végi állapotot tükrözi – az áll, hogy csak egy 150 négyzetméteres balatonakarattyai ház tulajdonosa, más ingatlana nincs. Nincs megtakarítása, hitellel sem rendelkezik, jövedelme csak a jegybanktól van. Ez havi bruttó 5 millió, azaz nettó 3,4 millió forint, plusz némi béren kívüli juttatás. Ebből nyilván telik egy luxusvilla bérleti díjára is, noha nehezen elképzelhető, hogy Matolcsy nemzetgazdasági miniszterként, majd pedig jegybankelnökként egyetlen fillért sem volt képes félretenni.

2024. április 16., 15:00

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.