36 ezer ember él ma Magyarországon az emberkereskedelem és a szexmaffia áldozataként

2018. október 1., 18:01

Szerző:

36 ezer ember él Magyarországon jelenleg is emberkereskedelem áldozataként, aminek csak egy, viszont annál gyakoribb formája a szexuális kizsákmányolás vagy kényszerprostitúció. Az áldozatok jellemzően kiszolgáltatott helyzetben lévő fiatal lányok és nők. Vannak, akiket fogva tartással, vannak, akiket egyszerű megfélemlítéssel tartanak az iparban – írja az Abcúg. A portál öt nő történetén keresztül mutatja be, hogy általában kik és hogyan esnek áldozatul. 

Az emberkereskedelem nem csak konkrét adásvétel formájában nyilvánul meg, hanem ide sorolható a prostitúcióra kényszerítés, a munkacélú kizsákmányolás és a házi rabszolgaság vagy csicskáztatás is. Azok az esetek, amikor az elkövető megtévesztéssel vagy kényszert alkalmazva hasznot húz áldozatából.

A modern kori rabszolgaság mértékét vizsgáló Global Slavery Index legfrissebb kutatási eredményei szerint

Magyarországon körülbelül 36 ezer ember él jelenleg is emberkereskedelem áldozataként, míg az egész világon 40,3 millióan. A Nemzetközi Migrációs Szervezet, az IOM kutatásai szerint pedig Magyarországon évente 5-20 ezer fő közé teszik a kényszerprostitúció, 10-40 ezer fő közé a munkacélú kizsákmányolás áldozatainak számát. Az Európai Unióban nálunk csak Bulgáriában és Romániában rosszabb a helyzet.

Az áldozatok valódi számát csak becsülni lehet, a bűncselekmények nagy része soha nem kerül a hatóságok elé.

A bejelentett esetek száma évente a százat sem éri el.

Az Abcúg öt olyan nő történetét is bemutatja, aki már megszöktek fogva tartóiktól. Majdnem mindegyiküket évekig kényszerítették prostitúcióra vagy szexrabszolgaságra.