320 millió forintot kapott Orbán Viktor kedvenc polgári köre, de teljesen másra költötte, mint amire kellett volna

2018. március 14. 09:15 - szerző: 168 Óra

A repülés népszerűsítéséről készültek filmek 320 millió forintért. Vagyis készültek volna, ugyanis a repülés helyett a miniszterelnök kedvenc polgári körének, a Szövetség a Nemzetért Polgári Körnek az alapítványa inkább a Polgárok Háza nevű intézményt népszerűsítette  – írja a Kreatív Online a Lánchíd Rádió nyomán.

Fotó: Polgárok Háza/Facebook

A 320 millió forintot a ferihegyi légiirányítás, az állami tulajdonú Hungarocontrol utalta át a Szövetség a Nemzetért Alapítványnak (SZNA) azért, hogy abból kampányfilm készüljön a polgári légiközlekedés népszerűsítésére. Ez az összeg kiemelkedően magas, főleg annak fényében, hogy egy épületről és alapítványról szól.

Annak ellenére hogy a Lánchíd Rádió sem találta meg a filmeket az interneten, László Tamás, az alapítvány kuratóriumi elnöke és országgyűlési képviselő szerint az összeg és a felhasználása „teljesen rendben” van. A Polgárok Házát – amelyet maga Orbán Viktor avattott fel 2004. augusztus 22-én – az SZNA működteti, ügyvezető igazgatója Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke, a Fidesz alelnöke pártigazgatója.

A filmekről Demeter Márta LMP-s képviselő érdeklődött először. Ő azt állítja, hogy az alapítvány 2016-os jelentésében a könyvvizsgáló is azt javasolta, hogy ne a filmekre költsék a kapott támogatást, mert az nem lesz elszámolható. Fónagy János közlekedésért felelős államtitkár az LMP-s politikus érdeklődésére azt válaszolta, hogy a pénzt az eredeti célra kell felhasználni, ezért Demeter szerint felmerül a gyanú, hogy bűncselekmény történt.