306 millió forint állami támogatást kaphat az a párt, amely nem számolt el a 2014-es támogatással

2018. március 21., 09:35

Szerző:

Minden korábbinál több, összesen 23 párt tudott idén országos listát állítani, ezek több százmillió forint támogatáshoz juthatnak. Nem csak kamugyanús pártok vannak köztük, hanem olyan is, amelyik még a 2014-es kampánytámogatással sem számolt el. Ez az Összefogás Párt, Szepessy Zsolt pártja – írja a 444.

Szepessy Zsolt pártja 2014-ben indult a választáson, amin 0,13 százalékot és 299 millió forint kampánytámogatást nyert. Más tevékenységet azóta sem végzett a párt, minthogy Szepessy temérdek népszavazási kérdést nyújtott be a választási bizottsághoz. Szepessy ellen jelenleg büntetőeljárás folyik számvitel rendjének megsértéséért. Két éve emeltek ellene vádat a 2014-es kampánytámogatással való elszámolás szabálytalanságai miatt. 

A pártelnököt ráadásul elsőfokon elítélték befolyással üzérkedés miatt, mert pénzért ukrán állampolgároknak ígért segítséget abban, hogy magyar állampolgárságot szerezzenek. Honosítási eljárást viszont nem indított.

A Nemzeti Választási Bizottság mégsem tudta megakadályozni a párt jelöltállítását, a Kúria engedélyezte azt. Az Összefogás Párt így összesen 306 millió forint kampánytámogatást is igényelhet, a jelöltjeik pedig 67,5 millió forintra jogosultak.

A másik ilyen párt a Magyarországi Cigánypárt, ami 2014-ben 0,2 százalékot ért el, cserébe 299 millió állami forintot kapott. Az Állami Számvevőszék feljelentette a pártot rendkívül hiányos elszámolásuk miatt. Ennek ellenére is indulnak idén, ők 153 millió forintot igényelhetnek, jelöltjeik 47 millió forintra jogosultak.

A most induló 23 párt összesen 5,8 milliárd állami támogatásra számíthat. Abból az a 13 párt, aminek esélye sincs a parlamentbe jutásra, 2,2 milliárd forintot kap. Azok a pártok, amikről szinte nem is lehetett hallani, érdemi tevékenységet nem tudnak felmutatni, de tagadják, hogy kamupárt lennének, egyenként 150 millió forintos támogatást igényelhetnek. Ilyen a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt, a Rend és Elszámoltatás Párt, vagy például a Net Párt.

A pártok aláírásbizniszéről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.